Voyager-1 Uzay Aracı NASA’nın Çabaları Sonucu Yeniden Sinyal Göndermeye Başladı
47 yıl önce fırlatılan Voyager-1 uzay aracı, 5 aydır sessiz kaldıktan sonra NASA ekibinin çabaları sonucu yeniden sinyal göndermeye başladı.
Voyager-1, yıldızlar arası bölgede 24 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor ve bilinmezliğe doğru seyrini sürdürüyor.
NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda çalışan ekipler, uzay aracının Dünya’ya okunabilir veri göndermeyi bırakmasının nedenini tespit etti. Sorun, tek bir arızalı çipten kaynaklanıyordu ve ekipler 46 yılın üzerindeki bilgisayar sistemine akıllı bir kodlama düzeltmesi uygulayarak sorunu çözdü.
NASA’nın açıklamasına göre, Voyager-1 uzay aracı, yerleşik mühendislik sistemlerinin sağlık ve durumu hakkında veri sağlıyor ve şimdi hedef, uzay aracının tekrar bilimsel veri göndermeye başlamasını sağlamak.
Voyager 1, 1977 yılında fırlatıldı ve 2012 yılında insanlığın yıldızlar arası ortama giren ilk uzay aracı oldu. Şu anda Dünya’dan 24 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor ve Dünya’dan gönderilen mesajların ulaşması yaklaşık 22,5 saat sürüyor.
Voyager 2’nin ise 2018 yılında güneş sisteminden ayrıldığı belirtiliyor. Her iki Voyager uzay aracı, dünya dışı varlıklara Dünya’nın öyküsünü aktarmayı amaçlayan altın kaplama bakır diskler taşıyor.