Uydu görüntüleri, Çin’in nükleer denizaltılarını ortaya çıkardı. Uzmanlar, bu durumu “Çin’in stratejik öneme sahip bölgeye hakim olma arzusu” olarak yorumlayarak, Batılı ülkelerin Pekin’e karşı daha sert bir tutum takınmaları gerektiğini belirtiyor.
Avustralyalı analist Alex Luck, Çin’in Çingdao şehrindeki Birinci Denizaltı Üssü’nde toplamda 6 aktif denizaltının bulunduğunu tespit etti.
Uydu görüntüleri, konvansiyonel silahlarla donatılmış 5 nükleer denizaltının, denize doğrudan erişimi olan limanda var olduğunu göstermektedir.
Uzmanlar, bu durumun Pekin yönetiminin denizlerdeki stratejisini yansıttığını ifade ederek, Batılı ülkelerin daha güçlü bir tutum sergilemelerine yönelik çağrılarda bulunuyor.
Bir İngiliz düşünce kuruluşunun başkanı Robert Clark, “Bu endişe verici gelişme, Çin’in askeri stratejisinin iki önemli yönünü üzerinde durmaktadır. İlk olarak, Çin’in nükleer silahların yayılma hızını artırmaya devam ederek uluslararası hukuku ihlal etme niyeti. İkincisi ise, Çin’in Avustralya’ya ve Hint Okyanusu’na kadar uzanan stratejik öneme sahip bölge koşullarına hakim olma isteğidir” şeklinde yorumda bulundu.
ABD istihbaratına göre, Çin Donanması’nın denizaltı sayısının bu yıl sonunda 60’tan 65’e, 2035 yılına kadar da 80’e ulaşması öngörülüyor.
Uzmanlar, bu durumu, Çin’in denizlerdeki caydırıcılık çabalarını pekiştirmek amacıyla denizaltılarını daha uzun menzilli balistik füzelerle donatacağı şeklinde yorumlamaktadır.
Çin Parlamentolar Arası İttifak (IPAC) Direktörü Luke De Pulford, “Çin, askeri yığınağını hızla artırmak için çalışıyor; biz ise sorunları görmezden gelerek daha fazla ticaret ve yatırım beklentisiyle Çin’e yöneliyoruz. Hızla gerçeklere dönmeli ve Pekin’in savaş hazırlığı içinde olduğunu, Tayvan meselesindeki bir gerilimin küresel ekonomiye büyük zarar verebileceğini kabul etmeliyiz” şeklinde uyarıda bulundu.