Türkiye’den alınan bilgiye göre, M.Ö. 447-432 yılları arasında inşa edilen ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından 19. yüzyılda İngiltere’ye götürülen Elgin Mermerleri konusunda Atina’nın İngiltere’den geri almak için yıllardır uğraştığı biliniyor. Yunanistan, Parthenon Heykelleri olarak da bilinen eserlerin iadesi için ilk talebi 1983 yılında yapmıştı.
İngiliz diplomat Lord Elgin (Thomas Bruce) tarafından 1801-1816 yılları arasında İngiltere’ye taşınan Parthenon Heykelleri, British Museum’un verdiği bilgiye göre, yasal olarak İngiltere’de bulunuyor. Ancak Atina, bu eserlerin yasadışı bir şekilde ele geçirildiğini ve British Museum’da kötü muameleye maruz kaldığını iddia ediyor.
UNESCO Kültürel Varlıkların Ait Oldukları Ülkelere İadesinin Teşviki Hükûmetler Arası Komitesi’nin (ICPRCP) 24. oturumunda Atina’nın talebini yinelediği ve heykellerin Yunanistan’a iadesi için çaba harcadığı belirtiliyor. Ancak Birleşik Krallık, Parthenon Heykellerinin Yunanistan’a iadesine yasal olarak izin verilmediğini savunuyor.
Türkiye’den gelen destek ise Yunan medyasında memnuniyetle karşılandı. Yunan medyası, Türkiye’nin İngilizlerin temel argümanlarını çürüttüğünü ve Atina’nın mücadelesine sıcak bir destek verdiğini vurguladı. British Museum’daki hırsızlık olayının ardından birçok ülke, müzeye eserlerin iadesi çağrısında bulunuyor.