İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, teknokentlerde faaliyet gösteren teknoloji şirketlerinin gelir ve kurumlar vergi muafiyetlerinde yapılacak bir azaltmanın şirketleri olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Konu hakkında Bloomberg HT’ye konuşan Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Teknoparklar, gelir ve kurumlar vergi muafiyetlerinden yararlanan önemli noktalardır. Türkiye genelinde 103 teknopark bulunmakta ve bu alanlar hızla gelişmektedir. Ancak gelir ve kurumlar vergisi muafiyetlerinde yapılacak herhangi bir değişiklik, girişimci şirketleri olumsuz etkileyebilir. Özellikle küçük startup’ların ayakta kalabilmesi için bu vergi muafiyetleri hayati önem taşır. Ayrıca büyük firmaların uluslararası arenada büyümesini olumsuz etkileyebilir. Bu konuda çıkan herhangi bir söylenti bile girişimcilik ekosistemini olumsuz etkileyebilir ve dengeleri bozabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalı” dedi.
Prof. Dr. Attila Dikbaş, İTÜ ARI Teknokent’teki şirketlerin ihracat hedeflerine de değinerek, “2024 yılında İTÜ ARI Teknokent’teki girişimci şirketlerin toplam ihracat hedefi 200 milyon dolar. 2023 yılında başarılı bir performans sergileyen şirketlerimiz, hızlandırma programlarından olumlu etkilenmişlerdir. 2023 yılında 70 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirilirken, 2024 için hedefimiz 200 milyon dolar” şeklinde konuştu.
Ayrıca İTÜ ARI Teknokent’in, Ekim ayında Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu hayata geçireceğini de belirten Prof. Dr. Dikbaş, “Bugüne kadar birçok girişimin desteği olarak yer almış durumdayız. Ancak artık kendi Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzu oluşturuyoruz. Yönetim kurulumuzun kararıyla Ekim ayında faaliyete geçireceğiz. Bu sayede daha kurumsal bir yapıya kavuşacak ve sürdürülebilir bir model oluşturacağız” dedi.