Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara, “Türkiye’nin Suriye’de askeri varlığı var, Rusya’nın da askeri varlığı var. Suriye ile diğer ülkeler arasındaki geçmiş anlaşmaları iptal ettik ve yeni anlaşmalar geliştirme sürecindeyiz” dedi.
Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara, Şam’da yer alan The New York Times gazetesine verdiği röportajda, Suriye’de yaşanacak herhangi bir kaosun yalnızca komşu ülkelere değil, tüm dünya için olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkat çekti.
Hükümetinin, Türkiye ve Beşar Esad’ın önemli müttefiki olan Rusya ile müzakerelerde bulunduğunu ifade eden Şara, her iki ülkeden de ilerleyen dönemde askeri destek alma olasılığını gündeme getirdi. Şara, “Türkiye’nin Suriye’de askeri varlığı var, Rusya’nın da askeri varlığı var. Suriye ile diğer ülkeler arasındaki geçmiş anlaşmaları iptal ettik ve yeni anlaşmalar geliştirme sürecindeyiz” şeklinde konuştu.
Şara, “Rejimin yıkılması ve Suriye’nin yeni durumu, bölgede tamamen yeni güvenlik ilişkilerinin gelişmesini sağladı. Bu nedenle hem bölgesel ülkelerin hem de Avrupa’daki birçok ülkenin Suriye’nin istikrarında büyük çıkarları bulunmaktadır” dedi.
ASKERİ DESTEK ARAYIŞI
Ülkedeki askeri üslerden bahseden Şara, “Tüm taraflara bu askeri varlığın Suriye’nin yasal çerçevesiyle uyumlu olması gerektiğini belirttik. Herhangi bir yeni anlaşmanın, Suriye’nin bağımsızlığı, güvenliği ve istikrarı ile birlikte, hiçbir ülkenin varlığının Suriye toprakları üzerinden diğer uluslara tehdit oluşturmayacak şekilde garanti altına alınması gerektiğini vurguladık” dedi.
Rusya’nın Suriye ordusuna uzun yıllardır destek verdiğini belirten Şara, ülkesinin gelecekte Rusya’nın ya da başka ülkelerin desteğine ihtiyaç duyabileceğini aktardı. “Şimdiye kadar Rus yapımı silahlara alternatif olarak başka ülkelerden teklif almadık” diyen Şara, “Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesidir ve Suriye’nin silahları tamamen Rus yapımıdır. Ayrıca birçok gıda ve enerji anlaşmamız, Rusya ile uzun yıllardır devam etmektedir” şeklinde konuştu.
ABD’YE “YAPTIRIMLARI KALDIR” ÇAĞRISI
Röportajında ABD’ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunan Şara, bu yaptırımların önceki rejimin halk aleyhine işlediği suçlara karşı bir cevap olarak uygulandığını ifade etti. Ayrıca, ABD’nin yaptırımların kaldırılması için sunduğu şartların “tartışılması veya değiştirilmesi gerektiğini” düşündüğünü belirtti. Şara, Suriye topraklarının hiçbir yabancı ülkeyi tehdit etmek amacıyla kullanılmayacağına dair söz verdi ve “Suriye, topraklarının başka bir ülkeyi tehdit edecek şekilde kullanılmasına engel olma konusunda kararlıdır” dedi.
Şara, mart ayında Alevilere yönelik saldırılara atıfta bulunarak, hükümetinin barışı sağlama kararlılığını ve şiddetten sorumlu olanların yargılanacağını sözlerine ekledi. Suriye gibi büyük bir ülkede yetenekli bir ordu kurmanın zaman aldığını da belirten Şara, “Bu durum kendi başına büyük bir zorluk teşkil ediyor. Biraz zaman gerektiriyor” şeklinde konuştu.