1970’lerde Venüs’e inmesi planlanan Sovyet döneminden kalma bir uzay aracı, Dünya’ya kontrolsüz bir şekilde geri düşebilir.
Venüs’ten bilgi toplamak amacıyla başlatılan Venera programı çerçevesinde Temmuz 1972’de fırlatılan Sovyetler Birliği’ne ait ‘Kosmos 482’ uzay aracı, başarısız bir şekilde Dünya yörüngesinde kalmıştı. Aracın ana gövdesi Mayıs 1981’de Dünya atmosferine yeniden girdi ve parçalandı ancak yarım ton ağırlığındaki iniş kapsülü 53 yıldır Dünya etrafında dolaşıyordu.
Uzmanlar, kapsülün 10 Mayıs civarında saatte yaklaşık 240 kilometre hızla Dünya’ya çarpabileceğini tahmin ediyor. Çarpışmanın yeri henüz bilinmiyor ancak muhtemelen okyanusa düşeceği düşünülüyor. Hollandalı bilim insanı Marco Langbroek, “Risk tamamen yok değil, ancak çok fazla endişelenmemeliyiz. Yılda birkaç kez rastgele göktaşı düşmesi riskiyle benzerlik gösteriyor” dedi.
Langbroek’e göre, Venüs’ün atmosferinden sağ çıkması için dayanıklı bir şekilde inşa edilen uzay aracının, Dünya atmosferinden zarar görmeden çıkabileceği düşünülüyor. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell ise aracın ısı kalkanının zaman içinde bozulmuş olabileceğini ve böylece atmosferde yanarak yok olabileceğini belirtti.