Tebliğ Edenler Birliği (TEB) tarafından yapılan açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) insülin iğne uçları ve kan şekeri ölçüm çubukları için yaptığı ödemelerin yetersiz olduğu belirtildi. TEB, Türkiye’deki diyabet hastaları sayısının 7 milyonun üzerinde olduğunu ve bu rakamın yetişkin nüfusunun yüzde 15’ine denk geldiğini vurguladı. Uzmanlara göre, diyabet hastalarının sayısındaki artış devam ederse Türkiye’nin 2045 yılında dünyanın en fazla diyabetli kişinin yaşadığı ilk 10 ülke arasına gireceği belirtiliyor.
TEB tarafından yapılan açıklamada, diyabet hastalarının düzenli olarak kan şekeri ölçümü yapmaları gerektiği ve bu ölçümlerin gün içerisinde sıklıkla yapılması gerektiği de ifade edildi. Ancak, SGK’nın 5 Ağustos tarihli yeni düzenlemesine göre kan şekeri ölçüm çubukları için yapılan ödeme 0.74 kuruştan 1.04 liraya yükseldi. Aynı şekilde iğne uçları için yapılan ödeme de 35.30 liradan 49.42 liraya çıkarıldı. Ancak, bu rakamların hastaların yaşadığı mağduriyetleri gidermeye yetmediği belirtildi.
Örneğin, Tip 1 diyabetli bir çocuğun üç aylık raporlu reçetesinde ödemesi gereken fiyat farkının 4 bin 500 liraya kadar çıkabildiği ve aynı zamanda iğne uçları için de 1500 lira ödemesi gerektiği belirtildi. Yüksek fiyat farkları nedeniyle hasta olan çocukların aynı iğne ucunu kullanarak 3 ya da 4 enjeksiyon yaptığı ve günde sadece bir kez ölçüm yaptığı bilgisi de paylaşıldı.