Rus ordusu, 26 Ağustos tarihinden itibaren Ukrayna’nın enerji altyapısını vurmak için uzun menzilli yüksek hassasiyetli silah ve silahlı insansız hava araçlarını kullanıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkenin enerji sisteminde ciddi hasarlar olduğunu açıkladı. Enerji Bakanı German Galuşçenko ise enerji sisteminin durumunun “ağır” olduğunu vurguladı.
Kiev’deki enerji tesislerine yapılan saldırılar sonucunda elektrik kesintileri artarken Kiev Hidroelektrik Santrali’nin yakınında bir barajda yangın çıktı. Ukrayna yetkilileri, santralin doğrudan zarar görmediğini belirtti ancak bazı haber kaynaklarına göre küçük hasarlar meydana geldi. Bu saldırılar, özellikle Kiev’in kuzeyindeki barajın durumunu gündeme getirdi.
Başkent Kiev’e 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kiev Barajı ve Hidroelektrik Santrali, SSCB döneminde inşa edilmiş en hızlı tesislerden biridir. Baraj, ülkenin en büyük rezervuarlarından birine sahip olup su hacmi açısından ülkenin en büyük üçüncü su kaynağıdır. 1996 yılında kapsamlı bir yenileme geçiren hidroelektrik santrali, Ukrayna’nın en büyük hidroelektrik santrallerinden biridir.
Kiev Barajı’nda olası bir saldırı sonucunda suyun serbest kalması durumunda, başkent Kiev’in su seviyesinin hızla yükselmesi beklenmektedir. Bu durum, başkentin merkezine büyük bir taşkın getirebilir ve santralin üretim kapasitesinin kaybedilmesi, Kiev’in elektrik enerjisi konusunda büyük sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Ayrıca, baraj sularının etkisi altındaki diğer büyük kentler ve Zaporijya Nükleer Santrali de risk altında olabilir.
Öte yandan, Rusya’nın Ukrayna’nın Donbass bölgesinde ilerlemeye devam ettiği bildiriliyor. Donetsk bölgesindeki Kamışevka yerleşim biriminin Rus ordusu tarafından kontrol altına alındığı açıklandı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’nın Rusya ile transit anlaşmasını uzatmamasının Avrupa tüketicilerine zarar verebileceğini belirtti.
Tüm bu gelişmeler, bölgedeki gerilimi arttırırken, Ukrayna’nın enerji altyapısının geleceği hakkında endişeleri de beraberinde getiriyor.