Çin’in başkenti Pekin’de, robotlar ile insanlar dikkat çekici bir koşu yarışında bir araya geldi. Yapay zeka destekli robot Tiangong Ultra, 21 kilometrelik mesafeyi 2 saat 40 dakikada geride bıraktı.
Kimi bilim kurgu filmlerinin korkutucu senaryolarını andıran robot ve insan karşılaşmaları, gerçek hayatta henüz böyle bir tehlike taşımıyor.
Çin’de gerçekleştirilen dünyanın ilk insansı yarı maratonunda 20’den fazla robot, insanların karşısına çıktı. Farklı şirket ve üniversitelerden gelen takımların katılımıyla düzenlenen bu yarış, yapay zeka ile robot teknolojisinin sergilendiği önemli bir etkinlik oldu.
CNN International’ın aktardığına göre, teknolojik olarak etkileyici olan robotlar, insanlara karşı üstünlük kurma aşamasında henüz beklenen düzeye ulaşamadı.
Yarışta kazanan takımın kaptanı, robotların bu özel etkinlikte insanları yenemeseler de, teknolojilerinin Batı’daki benzer rakipleriyle rekabet edebilecek seviyede olduğunu ifade etti.
21 KİLOMETREYİ 2 SAAT 40 DAKİKADA TAMAMLADI
Pekin’in güneydoğusundaki Yizhuang bölgesinde, farklı şekil ve boyutlardaki robotlar koştu. Bu alanda yarışan 12.000 insanla yan yana koşma fırsatı bulan robotlar, çitlerle çevrili bir parkurda mücadele etti. Yarış güzergahı, hafif eğimli bir yol ve dolambaçlı parkurlardan oluşarak toplam 21 kilometre olarak belirlendi.
İnsanların su içmelerine izin verilmesi gibi, robotların da yarış sırasında yeni pil takviyesi yapmalarına olanak tanındı. Yarışamayacak duruma gelen robotların yerine, 10 dakikalık bir ceza karşılığında yedeklerinin getirilmesi de mümkün oldu.
Bitiş çizgisini ilk geçen robot, Pekin İnsansı Robot İnovasyon Merkezi tarafından üretilen Tiangong Ultra oldu ve bu robot, rotayı 2 saat 40 dakikada tamamladı. Öte yandan, yarışta galip gelen insan, parkuru 1 saat 2 dakikada bitirdi.
ENDİŞE EDİLMELİ Mİ?
Çin yapımı robotların daha önce bisiklet sürdüğü, tekme attığı ve çeşitli akrobatik hareketler sergilediği görüntüler, sosyal medyada büyük ilgi görmüştü.
Çin’in devlet medyası, robotların ekonomik büyümeye katkıda bulunabileceği potansiyeli hakkında bilgiler vermişti.
Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, 2023 yılı için yayınladığı belgede, insansı robot endüstrisini “teknolojik rekabette yeni bir sınır” olarak tanımlamış ve seri üretim hedefini 2025 yılına koymuştu.
Son yıllarda artan yapay zeka ve robot teknolojileri, insanların makineler karşısında çaresiz kalacakları kaygılarını tetiklemişken, gerçekleştirilen bu yarış, insanların koşma yeteneği açısından hâlâ robotları geride bıraktığını gösterdi.