Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ODTÜ’deki Ar-Ge çalışmalarının hız kazandığını belirterek, “Geçen hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın katılımıyla açılan araştırma parkı, üniversitemizde Ar-Ge kültürüne verdiğimiz önemi gösteriyor. Bu adımın, ODTÜ’deki araştırmalara yön vereceğine inanıyorum” dedi.
Kök, Yükseköğretim Kurulu’nun yapay zeka konusunda yeni bölümler açmasının Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon kapasitesini artırmak için önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, bu bölümlerin ülkenin dijital dönüşüm sürecine katkı sağlayacağını ve uluslararası alanda rekabet gücünü artıracağını belirtti.
“Bu süreçte öncü bir rol alacağız”
Yapay zekanın ODTÜ’de her alanda kullanılacağını göz önünde bulundurarak eğitim programlarını güncellediklerini aktaran Kök, öğrencilerin yapay zeka teknolojilerini gerçek dünya problemleri üzerinde uygulayabilmeleri için ilgili kuruluşlarla staj ve proje ortaklıkları kurulmasına teşvik edici programlar oluşturduklarını söyledi.
ODTÜ’de yapay zekayla ilgili bir merkez oluşturma çalışmalarına başladıklarını belirten Kök, “Ön çalışmalarımızı tamamladık. Uluslararası kuruluşlarla olan iş birliklerimiz devam ediyor. Yaklaşık bir yıl içinde bu konudaki çalışmalarımızı kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
Yakın zamanda açıklanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Eylem Planı doğrultusunda yerli ve milli teknolojilerde yapay zeka uygulamalarına destek olacaklarını belirten Kök, şunları söyledi:
“Bakanlıklara, YÖK’e, TÜBİTAK’a ve üniversitelere düşen görevlerle ilgili olarak bu eylem planı doğrultusunda yapacağımız katkılarla, ülkenin yapay zeka alanındaki bilimsel ve teknolojik kapasitesini artırmayı hedefliyoruz. ODTÜ olarak ileri araştırma merkezleri kuracak ve mevcut merkezleri güçlendireceğiz. Ayrıca farklı disiplinlerde yapay zeka dersleri ve lisansüstü programları sunarak öğrencilere ve araştırmacılara gerekli bilgi ve becerileri kazandıracağız.
Kendi oluşturduğumuz merkez aracılığıyla ulusal ve uluslararası düzeyde katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bu merkez, mühendislik fakültesi dışından da araştırmacıları ve öğretim üyelerini içeren geniş bir yapay zeka alanında yer alacak. Yerli ve milli teknolojilere destek vererek, bu süreçte öncü bir rol üstleneceğiz. Bu bütüncül yaklaşım, ODTÜ’nün yapay zeka alanında lider konumunu pekiştirmesine ve Türkiye’nin bu alandaki rekabet gücünü artırmasına yardımcı olacaktır.”