Amerikan teknoloji devi Microsoft, “7 Ekim” tarihinin ardından özellikle bulut ve yapay zeka hizmetleri konusunda İsrail ordusuna destek sağlamakla suçlanıyor. Bilgiler, İsrail Ordusu’nun “kitlesel gözetleme” uygulamaları aracılığıyla elde edilen telefon görüşmeleri, metin mesajları ve sesli iletişim gibi verileri derlemek için Microsoft Azure platformunu kullandığını ortaya koyuyor.
Microsoft’un çalışanlarının 50. yıl kutlaması sırasında, şirketin İsrail’e sağladığı hizmetlere karşı çıkan gösteriler, dünya genelinde dikkatleri üzerine çekti.
Microsoft AI’ın CEO’su Mustafa Süleyman başta olmak üzere üst düzey yetkililere yönelik protestolar, şirketin İsrail ile olan işbirliğini yeniden gündeme getirdi.
İsrail ordusunun, Microsoft’un bulut ve yapay zeka çözümlerine olan bağımlılığı, 7 Ekim sonrası Gazze’deki yoğun askeri operasyonlar sırasında belirgin bir şekilde arttı.
The Guardian gazetesinde yer alan Ocak 2025 tarihli belgelere göre, Microsoft, bu dönemde İsrail Ordusu’na ekstra bilişim ve depolama hizmetleri sunmuş ve milyonlarca dolarlık teknik destek anlaşmaları imzalamıştır.
Birden fazla İsrailli savunma kaynağına atıfta bulunan haberde, İsrail Ordusu’nun daha fazla veri ve istihbarat bilgisi depolamak için Microsoft, Amazon ve Google gibi teknoloji devlerine duyduğu ihtiyacın giderek arttığı vurgulanıyor.

İsrail ordusu verileri yapay zeka ile derliyor
Associated Press’in (AP) haberine göre, İsrail ordusu, kitlesel gözetleme yoluyla elde edilen verileri derlemek için Microsoft Azure uygulamasından yararlanıyor. Bu veriler telefon konuşmaları, metinler ve sesli mesajlar dâhil olmak üzere yazıya dökülüyor.
Yetkililer, Azure’un büyük veri yığınları arasında terim aramalarını hızlandırmak için kullanıldığını belirtiyor. Bunun sonucunda, belirli yönlendirmelerde bulunan kişilerin tespit edilmesinin de mümkün olduğunu, ordunun yapay zeka sistemleri vasıtasıyla konumlarının belirlendiğini ifade ettiler.
Yapay zeka kullanımı 7 Ekim öncesine göre 200 kat arttı
Yapılan araştırmalar, İsrail ordusunun OpenAI ve Microsoft’a ait yapay zeka teknolojilerini 7 Ekim saldırılarından önceki döneme göre yaklaşık 200 kat daha fazla kullandığını ortaya koyuyor.
Buna ek olarak, Microsoft’un sunucularında depolanan veri miktarının, Mart-Temmuz 2024 döneminde 2 katına çıkarak 13,6 petabaytı aştığı belirtiliyor. Bu dönemde ordunun sunucuları kullanımı ise 7 Ekim sonrası sadece iki aylık bir süre içinde neredeyse üçte iki oranında artış göstermiştir.
OpenAI’ın eski kıdemli yetkilisi Heidy Khlaaf, bu durumu “ticari yapay zeka modellerinin doğrudan savaşta kullanıldığına dair aldığımız ilk teyit.” şeklinde değerlendirmiştir.
Google da İsrail’e teknoloji desteği veriyor
Son aylarda Washington Post’ta yayımlanan bir rapora göre, Google’ın bulut departmanı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından İsrail ordusu ile işbirliği yapmaya başlamıştır. Amazon ile bu alanda rekabete giren Google, sunduğu hizmetleri artırma çabası içerisindedir.
Washington Post’un elde ettiği belgelere göre, bir Google çalışanı, şirketin İsrail ordusunun taleplerini acil şekilde karşılaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuş, aksi takdirde İsrail’in Amazon’un bulut hizmetlerini tercih edeceğini belirtmiştir.
Kasım 2023 tarihli başka belgelerde, bir çalışan, iş arkadaşına İsrail ordusunun isteklerini yerine getirmesi nedeniyle teşekkür ederken, daha sonra başka bir mesajda İsrail ordusunun ihtiyaçları için yapay zeka araçlarına ek erişim talep etmektedir.