Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan ve Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santralı’nda güneş panelleriyle oluşan iklim değişikliği, bölgedeki endemik bitkilerin ve küçükbaş hayvancılığın yeniden canlanmasına katkı sağladı. Birleşmiş Milletler (BM) heyeti, 50 kişilik bir ekip olarak bu santrali ziyaret etti. Heyet, önce Ankara’daki Kalyon Fotovoltaik Güneş Teknolojileri Fabrikası’nı ziyaret etti ve ardından Karapınar’ı gezdi. Kalyon PV Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Kalyoncu Şeherli rehberliğinde, BM Habitat’tan gelen konuklar, Kalyon PV’de üretilen güneş panellerinin gölgesinde hayat bulmuş koyunların otlayışını izledi.
Kübra Kalyoncu Şeherli’nin bilgilendirmesine göre, Karapınar’da bulunan tesis, 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde ve 20 milyon metrekarelik bir alanda yaklaşık 3.5 milyon güneş paneline ev sahipliği yapıyor. Tesis yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üreterek neredeyse 2 milyon nüfusa temiz enerji sağlıyor ve yılda 1.7 milyon ton karbon salımını engelliyor. Ayrıca, bu tesis denenen ilk koyun otlatma pilot projesine ev sahipliği yapıyor.
Geçen yıl Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan santral, 30 yıl boyunca temiz enerji üretmeyi hedefliyor. Projede, mera vasfını yitirmiş bir arazide bulunan bir tür olan “Hürmüz Otu”nun popülasyonunda artış gözlendi. Güneş endüstrisi sayesinde bölge, yöre halkı ve gençler için fırsatlar sunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Çevre Günü dolayısıyla çevre dostu çalışmalara vurgu yaparak, Sıfır Atık Hareketi’nin önemine değindi. Emine Erdoğan da aynı gün sosyal medya hesabından çevre konusundaki hassasiyeti vurgulayan bir mesaj paylaştı. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma konusundaki kararlılık vurgulandı.