Uluslararası Para Fonu (IMF), “Dünyanın Yapay Zeka İçin Hazırlığının Haritalanması, Beklentilerin Farklılaştığını Gösteriyor” başlıklı blog yazısını yayımladı.
IMF’nin blog yazısında, yapay zekanın ekonomik büyümeyi canlandırabileceği ve gelirleri artırabileceği vurgulanırken, aynı zamanda milyonlarca işi ortadan kaldırabileceği ve eşitsizliği artırabileceği uyarısında bulunuldu.
IMF’nin ocak ayında yayımlanan bir araştırmasına atıfta bulunulan yazıda, yapay zekanın gelişmiş ekonomilerdeki işlerin %33’ünü, gelişmekte olan ekonomilerde %24’ünü ve düşük gelirli ülkelerde %18’ini risk altına sokabileceği belirtildi.
Yazıda, yapay zekanın mevcut işleri verimlilik artırıcı bir araç olarak kullanabileceği ve yeni iş imkanları yaratabileceği vurgulanarak, bu teknolojinin potansiyelinin büyük olduğu ifade edildi.
Gelişmekte olan piyasalar ve düşük gelirli ülkelerin, yüksek vasıflı işlere sahip olmadığına dikkat çekilen yazıda, bu nedenle bu ülkelerin yapay zekadan daha az etkilenebileceği belirtildi.
Yazıda, yapay zekanın faydalarından yararlanmak için gereken altyapıya ve vasıflı iş gücüne sahip olmayan ülkelerin eşitsizlikleri derinleştirebileceği uyarısında bulunuldu.
“Yapay zeka inovasyonu ve entegrasyonuna öncelik verilmeli” başlıklı bölümde, ülkelerin yapay zekaya hazırlıklı olmasının önemine vurgu yapılarak, IMF’nin hazırladığı haritada farklı ülkelerin yapay zekayı ne ölçüde benimsediklerinin gösterildiği belirtildi.
Yazıda, yapay zekanın genel olarak ülkeler arasındaki eşitsizliği artırabileceği ve yapay zeka hazırlık seviyesinin belirlenmesi ve herkese fayda sağlanmasını sağlamak için gereken eylemlerin belirlenmesinde IMF’nin tablonun bir kaynak olabileceği ifade edildi.
Çalışanların yapay zeka teknolojisini kullanabilmesinin ücret artışları ve verimlilik artışı getirebileceği, kullanamayanların ise geride kalabileceği belirtilen yazıda, genç çalışanların daha fazla fırsat bulabileceği ancak yaşlıların uyum sağlama konusunda zorluk çekebileceği vurgulandı.
Politika yapıcıların sosyal güvenlik ağlarını genişletmesi, çalışanların eğitimine yatırım yapması ve yapay zeka inovasyonu ve entegrasyonuna öncelik tanıması gerektiği belirtilen yazıda, yapay zekanın getirdiği değişimlere uyum sağlamanın önemine dikkat çekildi.