IMF ve Dünya Bankası, Bahar Toplantıları çerçevesinde Avrupa bölgesi ekonomilerine ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
AA’nın Türkiye ekonomisinin büyüme tahminleriyle ilgili sorusuna yanıt veren Kammer, “Büyüme performansında gözlemlediğimiz durum, büyük ölçüde 2024’ün ikinci yarısında beklenen güçlü ivmenin devamı mahiyetinde. Bu durum, büyüme tahmininin yukarı yönlü revizyonuna imkân tanıdı. Her ne kadar küçük bir artış olsa da, tarifelerin ve belirsizliklerin görünüm üzerindeki olumsuz etkilerini telafi etme açısından kritik bir öneme sahip.” ifadelerini kullandı.
Kammer, Türk hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerleme kaydettiğini ve ekonomi ekibinin dezenflasyon programını başarıyla uyguladığını aktardı.
Kammer, dezenflasyon sürecinin hızlanması gerektiğini, dolayısıyla daha sıkı bir makroekonomik politika gerektirdiğini vurguladı. Bu sürecin temelinde ise daha katı bir maliye politikası yatmakta.” şeklinde konuştu.
Kammer, “Neden bu öneride bulunuyoruz? Çünkü enflasyonu düşürme çabası uzadıkça, ekonomi daha uzun süre kırılgan kalmakta ve öngörülemeyen şoklara maruz kalmaktadır. Bu sebeple dezenflasyon programının hızlanması elzemdir ve bunun temel dayanağı daha sıkı bir maliye politikasıdır.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edildi
IMF, 22 Nisan’da yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye’nin bu yıla dair büyüme tahminini hafifçe yukarı revize ederken, gelecek yılki tahminini sabit bıraktı.
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025 yılında yüzde 2,7 ile dip yapmasının ve para politikasındaki son değişimlerle birlikte 2026’da yüzde 3,2’ye hızlanmasının beklendiği belirtilmişti.
IMF, ocak ayında yayınladığı tahminlerde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl ise yüzde 3,2 büyümesini öngörmüştü.