Sağlık Bakanlığı, “Dünya Hepatit Günü” kapsamında bir açıklama yaptı. Bu yılın teması, “Harekete Geçme Zamanı” olarak belirlendi. Hepatit, karaciğer iltihabı anlamına gelirken, viral hepatitler tüm dünyada yaygın olarak görülen önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor.
Hepatit A, B, C, D ve E virüsleri başta olmak üzere farklı virüs tipleri viral hepatite yol açabilmektedir. Özellikle Hepatit B ve C virüsleri, uzun vadede ciddi karaciğer hastalıklarına neden olabilmektedir.
Hepatit A enfeksiyonu, kötü hijyen koşullarında kolayca bulaşabilen bir hastalıktır ve hafif belirtilerle çocukluk çağında atlatılabilir ancak ileri yaşlarda ciddi karaciğer hastalıklarına yol açabilir.
Hepatit B’nin bulaşma yolları arasında kan ve kan ürünleri, diş tedavisi ve cinsel ilişki gibi etkenler yer alırken, Hepatit C’nin bulaşma yolları genellikle hastalıklı kan ve kan ürünleri ile temas yoluyla gerçekleşmektedir.
Hepatit B hastalığından korunmanın en etkili yolu aşılamadır. 2009 yılı itibarıyla Türkiye’de Hepatit B aşısı uygulamalarıyla önemli bir başarı elde edilmiştir.
Hepatit D virüsünün Hepatit B enfeksiyonu olan kişilerde ciddi hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekilirken, Hepatit E hastalığının gebelikte daha ciddi sonuçlara neden olabileceği vurgulanmaktadır.
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, hepatitlerle mücadelede aşıların önemine ve korunma yollarına dair detaylı bilgiler verilmiştir.