İran’ın dini lideri Ali Hamaney, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da düzenlenen suikastta öldürülmesinin intikamını alacağını açıkladı. Dünya, bu suikast sonrasında İran’ın vereceği misillemeyi bekliyor. Al Jazeera’ya göre, suikastın zamanlaması oldukça kötüydü.
İran’ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bu jeopolitik kriz sırasında liderlik becerilerini geliştirmeye çalışıyordu. Hamaney için ise Haniye’nin öldürülmesi, ciddi bir meydan okumaydı ve nükleer silahlar konusunda fetva verilmesini bile tekrar gözden geçirebilecek kadar önemliydi.
Üst düzey bir İranlı yetkili, Hamaney’in nükleer silahlara ilişkin fetvasının İran’ın stratejik önceliklerine uygun olup olmadığının Haniye suikastından önce tartışılmaya başlandığını belirtti.
Şu anda 85 yaşında olan Hamaney, İran’ın geleceği için kritik bir dönemde liderlik yapmak zorunda. İran’ın geleceğini garanti altına alması gereken Hamaney, savaş ve barış arasındaki “gri bölge”deki stratejik kararlarını vermek durumunda.
İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Emir Said İravani, İran’ın tepkisinin zamanlamasının önemli olduğunu belirtti ve suikastın ülkede yoğun tartışmalara sebep olduğunu ifade etti. Bazı kesimler ise itidal çağrısı yaparken, diğerleri ise misilleme saldırısının İran’ı uzun süreli bir çatışmaya sürükleyebileceğinden endişe ediyor.
İran’ın dini lideri şu anda İsrail konusunda önemli kararlarla karşı karşıya. İranlı bir kaynak, nükleer doktrinde yapılacak herhangi bir değişikliğin sadece mevcut stratejiyi etkileyebileceğini ve bu değişikliğin de İsrail’e yönelik olabileceğini belirtti. Dünya, Irana’nın alacağı kararların büyük riskler ve belirsizliklerle dolu olduğunu izliyor.