NASA’nın Parker keşif aracı, Güneş’e ikinci kez 6,1 milyon km yaklaşarak 692 bin km/s hızla veri topladı.
NASA’nın Parker keşif aracı, 22 Mart’ta gerçekleştirdiği 23’üncü geçişinde Güneş’e bugüne kadarki en yakın ikinci mesafeyi kat ederek önemli bir başarıya imza attı. Bu geçiş sırasında araç, Güneş’e 6,1 milyon kilometre yaklaşmış ve saatte 692 bin kilometre (430 bin mil) hızla yol almıştır. Elde edilen bu hız, aracın Aralık 2024’teki geçişinde sağladığı rekor hızla aynıdır.

Keşif aracı, tüm bilimsel cihazları aktif bir şekilde çalıştırarak Güneş’in dış atmosferi olan taç küreden önemli veriler edinmiştir. Bu geçiş, Güneş rüzgarı ve taç küredeki aktivitelere dair daha önce elde edilemeyen ölçümlerin yapılmasına imkan sağlamaktadır.

2018 yılında NASA tarafından fırlatılan Parker Güneş keşif aracı, Güneş’e en çok yaklaşan ve taç küreye giren ilk insan yapımı araç olma unvanına sahiptir. Aşırı sıcak ve radyasyona karşı özel bir ısı kalkanıyla korunan bu araç, Dünya’daki uydu sistemleri, astronotlar ve enerji şebekeleri üzerinde etki yaratan uzay havasının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır.