Papaz Isaac, Hristiyanların Hz. İsa’nın dirilişini kutladığı Paskalya Bayramı’nın, Gazze’deki insani krizin etkisi altında ikinci kez acı içinde geçtiğini dile getirdi. Isaac, “İnançlı bir toplum olarak, bu bayramı Gazze’deki soykırımın ve işgal altındaki topraklardaki baskılarla yaratılan acılarla kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırılar ve Batı Şeria’ya düzenlediği operasyonlar neticesinde Doğu Kudüs’teki Paskalya kutlamalarına son iki yıldır yalnızca sınırlı sayıda Hristiyan katılım gösterebildi.
Isaac, Gazze’deki Hristiyanların bayramı kutlarken savaşın sona ermesi, karanlığın yerine ışığın gelmesi ve hakkın batıla galip gelmesi umuduyla hareket ettiğini belirtti. Zorlu koşullar içinde yaşam mücadelesi veren bu topluluğun, gıda ve ilaç sıkıntısı içinde olduğunu ifade eden Isaac, “İsrail, Gazze’ye karşı boğucu bir abluka uyguluyor. Ayrıca Filistinlilerin bölgeden göç etmeleri konusunda sürekli tehditler var” diye ekledi.
Isaac, Gazze Şeridi’ndeki Hristiyan varlığının, İsrail’in uyguladığı soykırım ve abluka nedeniyle büyük bir tehdit altında olduğunu vurgulayarak, “Gazze kentindeki Ehli Baptist Hastanesi yoğun bombardımana maruz kaldı, bunu unutmamalıyız” dedi.
Hristiyanların kutsal mekanlarından biri olarak görülen Kıyamet Kilisesi, Doğu Kudüs’te yer alıyor ve Hristiyanlar, Hazreti İsa’nın bu kilisede çarmıha gerildiğine inanıyor.
“BATI ŞERİA KUDÜS’TEN İZOLE EDİLİYOR”
Paskalya Bayramı’nı Batı Şeria’da kutladıklarını ancak bu bölgenin Kudüs’ten izole edildiğini belirten Isaac, Kudüs’ü ziyaret etmek isteyen Hristiyanların çeşitli engellerle karşılaştığını söyledi.
Kudüs ve Beytüllahim’in birbirine bağlı iki kent olduğunu ifade eden Isaac ayrıca, uluslararası toplumun sessizliğinin endişe verici olduğunu, Gazze’deki gelişmelerin büyük bir korku içinde izlendiğini anlattı. Cenin’de yaşananlar ve Filistinlilerin korumasız olmaları, bulundukları durumu daha trajik hale getiriyor.” diye vurguladı.
İsrail, Batı Şeria’da yaşayan 50 bin Filistinli Hristiyan’dan yalnızca 6 binine Doğu Kudüs’e giriş için özel izin vermiştir.
İSRAİL, AYİNLERE KATILANLARIN SAYISINI KISITLADI
Isaac, yaşadıkları zorlukların arasında dini vecibeleri yerine getirerek ve bayramlarını kutlayarak umut bulmaya çalıştıklarını kaydetti. Herkesin kendilerini terk etse bile Tanrı’nın terk etmeyeceği inancı ile teselli bulduklarını belirtti.
Beytüllahim Papazı Isaac, İsrail’in Paskalya kutlamaları sırasında Filistinli Hristiyanlara yönelik baskı ve engellemeleri “Kudüs’te egemenlik sağlama çabası” olarak değerlendirdi. “Bazı yıllarda Kıyamet Kilisesi’nde düzenlenen ayinlere katılanların sayısına kısıtlamalar getirilmesi, İsrail’in Kudüs ve kutsal değerlere dair egemenlik kurma çabasıdır” şeklinde konuştu.
Filistinli Hristiyanlar, 18 Nisan’da Doğu Kudüs’te işgal şartları altında “Kutsal Cuma”yı anmak için bir araya geldi.
BÖLGEDEKİ HRİSTİYAN VARLIĞI YOK OLABİLİR
Beytüllahim Papazı Isaac, Hristiyan dünyasına hitaben Gazze’deki Hristiyan varlığının tehdit altında olduğunu söyledi. “Tüm dünyaya sesleniyoruz: Bu toprakların tarihi ve insani değerlerini unutmayın. Burada yaşanan acıları görmezden gelmeyin. Böylesine köklü bir mirasın yok olmasına kim kayıtsız kalabilir?” dedi.
Isaac, Gazze’de yaşananların Hristiyanların yok olmasına yol açabileceğini belirtirken, “Maalesef Gazze’de gördüklerim, Hristiyan varlığının sona ereceğine işaret ediyor. Umarım yanılıyorumdur.” ifadelerini kullandı.
İsrail, Batı Şeria’da yaşayan 50 bin Filistinli Hristiyandan yalnızca 6 binine Doğu Kudüs’e giriş izni vermiştir.
‘İNANCIMIZIN İNANDIRICILIĞI SINANIYOR’
İsrail’in saldırılarını “soykırım” olarak tanımlayan Papaz Isaac, konuya dair birçok rapor, araştırma ve tanıklık bulunduğunu vurgulayarak, “İnancımızın inandırıcılığı tehlike altında. Uluslararası sözleşmeleri, insan haklarını savunan sizler neden şimdi sessizsiniz?” eleştirisinde bulundu.
“Bu savaş, birçok kişinin ikiyüzlülüğünü ortaya çıkardı. Aynı zamanda gerçek dostlarımızı tanımamız konusunda da önemli bir rol oynadı” diyen Isaac, Gazze için dua eden ve savaşın sona ermesi için mücadele veren herkese teşekkür etti.
Hristiyan inancına göre, “Hazreti İsa’nın çarmıha gerilip öldüğü ve ardından yeniden dirildiği” gün dolayısıyla düzenlenen ayinlerde birçok Hristiyan, İsrail polisinin engelleriyle karşılaştı.
‘GÖÇ DEĞİL TEHCİR’
İsrail’in saldırıları ve Batı Şeria’daki baskılar nedeniyle Hristiyan nüfusunun ciddi oranda azaldığını belirten Papaz Isaac, “Bu yalnızca bir göç değil, zorla tehcir. İnsanlar, topraklarını isteyerek değil, hayatta kalmak için bırakmak zorunda kalıyor. Bu, etnik temizlik planının bir parçasıdır ve biz Filistinli Hristiyanları da pek çok açıdan etkiliyor.” dedi.
Isaac, “Gazze’deki Hristiyan sayısı ciddi anlamda azaldı; bir kısmı öldü, evsiz kaldı ya da savaşın başında kaçabildi. Temel yaşam koşullarının yokluğu nedeniyle insanlar yaşıyor ama birçok kişi hayatını kaybediyor. Hristiyanların evleri ya tamamen ya da kısmen yıkıldı. Herkesin kafasında aynı sorular var: Burada bir geleceğimiz var mı? Yeniden inşa edilebilecek miyiz?” şeklinde konuştu.
“İSRAİL’İN HEDEFİ NET”
Gazze’de bulunan ve İsrail’in hedef alması sonucu işlevsiz hale gelen El-Ehli Baptist Hastanesi’nin bombalandığını kaydeden Isaac, bunun İsleil’in belirli bir kırmızı çizgisi tanımadığını gösterdiğini ifade etti. “Mesaj çok net: Ne kilise, ne cami, ne de hastane insanları koruyabilir. Amaç, ya öldürmek ya da zorla göç ettirmektir. Eğer bu durum devam ederse, İsrail Gazze’deki herkesi göçe zorlayan planlarını adım adım uygulamaya devam edecek” dedi.
Gazze Şeridi’nde yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı alanda yalnızca yaklaşık bin Hristiyan yaşıyor. Bu kişilerin yaklaşık yüzde 70’i Ortodoks Rum mezhebine, geri kalanı ise Latin Katolik mezhebine mensuptur.