Fransa’da yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işlemi, başkent Paris, Marsilya ve Nice gibi büyük şehirlerde 20.00’de tamamlandı.
Sandık çıkış anketlerine göre, sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ve Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakının 2. tur kapsamında aşırı sağa karşı gittiği işbirliği olumlu sonuç aldı.
Yeni Halk Cephesi ittifakı seçimde birinci çıkarken; Cumhurbaşkanı Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakı ikinci oldu. İlk turun birincisi aşırı sağcı ittifakı ise bu turda üçüncü sıraya geriledi.
Elabe anket şirketinin sandık çıkış anketine göre, Yeni Halk Cephesi 175 ila 205 milletvekili, Macron ittifakı 150 ila 175 milletvekili ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise 115 ila 150 milletvekili çıkarabilir.
İpsos-Talan şirketlerinin sandık çıkış anketine göre, seçimi birinci bitiren Yeni Halk Cephesi’nin Mecliste 172 ila 192 milletvekili, ikinci tamamlayan Macron ittifakının 150 ila 170 milletvekili ve üçüncü gelen RN ve müttefiklerinin ise 132 ila 152 milletvekili olabilir. Mecliste 57 ila 67 milletvekili ile dördüncü sırada tamamlayan Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisi salt çoğunluğu almak için gerekli 289 sandalye sayısına ulaşamadı.
Genel seçimlerin 2. turunda katılım oranında rekor seviyede artış yaşandı. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 17.00 itibarıyla 59,71 olan seçime katılım oranı, 2022’de düzenlenen seçimlere kıyasla 20 puan artarak “1981’den bu yana aynı saatte ve 2. turda kaydedilen en yüksek katılım oranı” olarak kayıtlara geçti.
Fransa’da 2. tur oylamasında aşırı sağcı RN ittifakının birinci çıkmasının ardından Macron cephesi ve sol partiler, üstü kapalı işbirliğine giderek diğer partilerden 200’den fazla adayın seçimden çekilmesini sağladı.
Ülkedeki siyasetin önde gelen isimleri olan eski sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Eski Başbakan Elisabeth Borne seçimleri kazanarak Mecliste milletvekili seçildi.
Fransa’da son 3 seçimdir oy sayısını artıran aşırı sağcı RN, 9 Haziran’daki AP seçimlerinde Macron’un partisini geride bırakmış ve bu sonuç üzerine Macron 30 Haziran-7 Temmuz’da erken seçime gitme kararı almıştı. Macron’un bu kararı kamuoyu tarafından endişeyle karşılanmış olsa da Yeni Halk Cephesi İttifakı ve “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakıyla birlikte seçimde başarılı bir sonuç elde etti.