Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, son dönemde Türkiye ve Ermenistan’ın bölgesel politikalarıyla ilgili yaptığı çıkışlarla dikkatleri üzerine çekiyor. Paşinyan’ın Türkiye ile “normalleşmeye doğru adımlar attığı” yönündeki açıklamaları, ülkesindeki milliyetçi kesimlerin tepkisine rağmen, iki ülke arasında olası bir yakınlaşmanın işaretleri olarak değerlendirilebilir.
1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Ermenistan’ı ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştu. Ancak bağımsızlık sonrasında diasporanın devreye girmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler sorunlu hale gelmişti.
Son dönemde yaptığı açıklamalarla uzlaşmacı bir tavır sergileyen Paşinyan, Ermenistan’ın saldırgan politikalarından vazgeçmesi gerektiğini vurguluyor. Paşinyan, Ermenistan’ın Türkiye ile barış içinde yaşamak istediğini ve gerçekçi bir politika izlemesi gerektiğini belirtiyor.
Ermeni lider, İkinci Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan karşısında Rusya’nın kendilerini yalnız bıraktığını ve Moskova’nın Ermenistan’ı zor durumda bıraktığını düşündüğü için tavrını değiştirdiğini ifade ediyor.
Paşinyan’ın Türkiye ile ilişkileri normalleştirme isteğinin temelinde, Ermenistan’ın Rusya, Türkiye, Azerbaycan ve İran arasında sıkışmış olması yatıyor. Ankara ve Bakü ile ilişkilerini düzeltmesi durumunda Ermenistan, ekonomik anlamda rahatlayabilir ve Avrupa’ya açılan bir kapı konumuna gelebilir.
Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Seyit Sertçelik ise Eylül ayında, ‘Ermeni Soykırımı İddiaları ve Tarihi Gerçekler’ konulu bir programa katılarak, “1.5 milyon kişinin soykırımdan öldüğü iddiasının yanlış olduğunu, yaklaşık 150 bin kişinin hayatını kaybettiğini” belirtti ve Paşinyan’ın gerçeklere razı olmaya mecbur kaldığını söyledi.
Sarkisyan döneminde 2009 yılında Türkiye ile ilişkileri normalleştirme girişimi yaşanmış, hatta “futbol diplomasisi” adı verilen bir süreç yaşanmış ancak anlaşmalar meclislerden geçmedi.