Eğirdir Gölü’nün kuzey kesiminde, Gelendost bölgesinde bulunan metan gazı sıkıntısıyla ilgili bir durum meydana geldi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, “Kirlilik nedeniyle dip çamuru üzerinde meydana gelen ve buradan gelen metan gazı sebebiyle sürekli yanmakta. Birçok çöplükte olduğu gibi metan gazı yangınları yaşanıyor” dedi.
Son zamanlarda kirlilik ve kuraklık sebebiyle gündemde olan Eğirdir Gölü, 1960 yılı öncesinde 518 kilometrekare olan yüzeyi, 2024 yılında 426 kilometrekareye kadar düştü. Göl yüzeyinde meydana gelen azalma dikkat çekiyor. TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, göl yüzeyindeki azalmanın hızla devam ettiğine dikkat çekti. Dr. Kesici, gölün ortalama derinliğinin zaman içerisinde ciddi şekilde azaldığını belirtti.
Gölün Kaynarca mevkisinde bir balıkçının ıstakoz sepetini toplamak için göle açıldığında fark ettiği fokurdayan suyun metan gazı çıkışı olduğunu belirten Dr. Erol Kesici, bu konuda yapılan incelemelerin bir an önce sonuçlandırılmasını talep etti. Dr. Kesici, göldeki metan gazı çıkışının ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti.
Dr. Kesici, “Bu sazlıkla kaplı kesim birkaç yıl önce tamamen su altındaydı. Şu anda kirlilik nedeniyle dip çamurunda oluşan ve buradan çıkan metan gazı sürekli yanıyor. Bataklığa ulaşmak zor ve tehlikeli. Setler oluşturulsa da gaz çıkışı devam ediyor. Önceki yıllarda da benzer durumlar yaşanmıştı” açıklamasında bulundu.