‘Dijital Telif Yasası’ Hazırlıkları Başladı
Türkiye’de fikir ve sanat eserlerinin telif haklarını düzenleyen 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılmasına yönelik çalışmalar hız kazandı. ‘Dijital Telif Yasası’ hazırlıklarıyla ilgili İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Av. Doç. Dr. Cahit Suluk, Milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.
Suluk, telif haklarının haber endüstrisinde yetersiz kaldığını ve bu durumun dijital içerik üreticileri için sorun oluşturduğunu belirtti. Türkiye’de gazetecilik ve dijital yayıncılığın maddi anlamda zorluklar yaşadığını vurgulayan Suluk, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesi beklenen ‘Dijital Telif Yasası’ haber sektörünün sürdürülebilirliği açısından son derece önemli bir adım olacak” dedi.
Suluk, AB’nin Dijital Tek Pazar Yönergesi’nin uygulanmaya başladığı 2021 yılından bu yana haber sektöründe önemli değişikliklerin olduğunu belirtti. Ayrıca Kanada’nın da bu konuda önemli adımlar attığını söyleyen Suluk, Türkiye’nin de benzer bir telif yasası çıkarması gerektiğinin altını çizdi.
‘Haber Dijitale Kaydı ve Gelirler Eşik Bekçilerinin Eline Geçti’
Suluk, gazetelerin fiziki satışlarının azalması ve haberlerin dijital platformlara kayması sonucunda gelirlerde yaşanan düşüşe dikkat çekti. “Haber sektörü açısından bu zor bir süreç. Eğer telif hakları yeterince korunmazsa, gazeteler daha da kan kaybedebilir” diyen Suluk, haberciliğin temel unsurlarından biri olan haber alma ve verme özgürlüğünün korunmasının önemine vurgu yaptı.
Doç. Dr. Cahit Suluk, içerik üreticilerin azalmasının haber niteliğini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerek, haber sektörünün telif hakları açısından düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
‘Dijital Telif Yasası İçin Zaman Kaybedilmemeli’
Haberlerin de bir fikri ürün olduğunu vurgulayan Suluk, AB’nin hayata geçirdiği düzenlemenin Türkiye için de önemli olduğunu belirtti. Haberlerin, kamu menfaati açısından telif haklarından muaf tutulduğunu belirten Suluk, ancak dijital dönüşümle birlikte bu durumun değişmesi gerektiğini belirtti.
Suluk, Türkiye’nin de benzer bir düzenlemeyi hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, “Haber sektörü için düzenleme yapılması zorunlu. Aksi takdirde haberlerin niteliğinde ciddi bir düşüş yaşanabilir” dedi.