Çin’e ait uzay aracı Ay’ın uzak yüzeyine başarılı bir iniş yaptı ve ABD ile olan insan gönderme yarışında rekabeti artırdı. Xinhua Haber Ajansı, Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin Chang’e-6’nın belirlenen iniş alanına başarılı bir şekilde ulaştığını duyurdu.
Chang’e-6, Ay’ın uzak yüzeyinden numune toplayarak dünyaya getiren ilk uzay aracı olma hedefiyle yola çıktı. Bu görev, 2019’da Chang’e-4’ün ardından Ay’ın uzak yüzeyine ikinci inişi olma özelliğini taşıyor.
Ay’ın bu daha önce hiç ziyaret edilmemiş yarısına yönelik yapılan iniş, iletişim açısından zorlu bir bölge olması nedeniyle dikkat çekiyor. Chang’e-6’nın inişinden sonraki 48 saat içinde yer altında sondaj çalışmalarına başlaması ve yüzeyden numune almaya yönelik robot kolunu kullanması bekleniyor.
Ay’daki Güney Kutbu-Aitken Havzası’ndaki bir çarpma kraterinde gerçekleşen inişin, potansiyel olarak oksijen ve roket yakıtı üretiminde kullanılabilecek buz kaynağına erişebilme olasılığı bulunuyor. Chang’e-6’nın iniş alanı seçilirken bilimsel araştırma potansiyelinin yanı sıra iletişim ve arazi koşulları da dikkate alındı.
Çin Ulusal Uzay İdaresi, 6 Mayıs’ta başlayan görevin yaklaşık 53 gün süreceğini belirtti. Çin Bilimler Akademisi’nde görevli bilim insanı Zeng Xingguo, Chang’e-6’nın Ay yüzeyinden toplanan örneklerin, Ay’ın farklı yüzeylerinin özelliklerini daha iyi anlamak ve sırlarını çözmek için önemli bir adım olduğunu vurguladı.