Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerinin girişimlere dönüşümünü destekleyen TÜBİTAK Bigg programıyla bugüne dek 2 bin 490 teknoloji girişiminin kurulmasına öncülük ettik” açıklamasında bulundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde bulunan Çankırı Teknokent’in açılışına katıldı. Törende Çankırı Valisi Fırat Taşolar, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, MHP Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Harun Çiftçi ve çeşitli kurum müdürleri ile yetkililer de yer aldı.
Bakan Kacır, bu önemli projenin teknoloji ve girişimcilik ekosistemine büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
Bakan Kacır, son 22 yıl boyunca bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi oluşturduklarını vurguladı. “Yeni düzende, ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasında özgün ve yenilikçi çözümler geliştirebilme yeteneği kritik bir rol üstleniyor. Bu doğrultuda, son 22 yılda sıfırdan başlayarak dev bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi inşa ettik. Yenilikçi fikirlerin ürün ve hizmetlere dönüştüğü teknoparklarımızın sayısını 2’den 105’e, inovasyon odaklı çalışan girişim sayısını ise 56’dan 11 bin 500’ün üzerine çıkardık. Kuluçka aşamasındaki girişimlerin pazara açılma ve ölçeklenme süreçlerinde ihtiyaçlarına yanıt veren Teknoloji Geliştirme Merkezlerimizin sayısı 31’e ulaştı. Ayrıca, 1600’ü aşan Ar-Ge ve tasarım merkezleri sayesinde firmalarımızın Ar-Ge ve yenilikçilik konusundaki kabiliyetlerini artırarak, katma değer odaklı ürün ve hizmetler sunmalarına destek sağlıyoruz” dedi.
‘7,2 MİLYAR LİRA FİNANSMANI GİRİŞİM EKOSİSTEMİNE KAZANDIRDIK’
Girişimlerin finansmana erişimine yönelik çalışmalar hakkında açıklama yapan Bakan Kacır, “Sağladığımız finansmanın etkisiyle girişimlerimiz için 88 milyar liralık yatırımı harekete geçirdik. Ar-Ge teşviklerinden en üst düzeyde faydalanan Ar-Ge ve tasarım merkezleri ve Teknopark firmalarının yararlandıkları teşviklerin bir kısmını girişimlere yönlendirmelerini zorunlu kılan mevzuat düzenlemeleri konusunda adımlar attık. Bu yolla, bugüne kadar güncel değeri 7,2 milyar lira olan finansmanı girişim ekosistemine kazandırdık. Ayrıca, TÜBİTAK Bigg programı ile teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerinin girişimlere dönüşmesine katkıda bulunarak 2 bin 490 teknoloji girişiminin kurulmasına katkı sağladık. 2018 yılından beri düzenlediğimiz TEKNOFEST’lerle milyonlarca gencimizi ülkemizin teknoloji üretme ve geliştirme sürecine dahil ettik” ifadelerini kullandı.
Kacır, Türkiye’de unicorn statüsüne ulaşan girişim sayısının artış gösterdiğini belirterek, “22 yıl boyunca, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde inşa ettiğimiz kapsamlı girişimcilik destek modelinin meyvelerini son yıllarda almaya başladık. Teknoloji girişimciliği ekosistemlerinin küresel ölçekteki başarısını gösteren en önemli göstergelerden biri, milyar dolar değerleme ile unicorn statüsüne ulaşan girişimlerin sayısıdır. Pandemi öncesinde Türkiye’de hiç unicorn yoktu, oysa bugün 7 unicornumuz mevcut. Bu 7 teknoloji girişimcisinin 6’sının, bakanlığımızın destekleriyle bu başarıyı elde ettiğini görmek, oluşturduğumuz hedef odaklı destek mekanizmalarının etkinliğini ve girişimcilik politikalarımızın doğruluğunu ortaya koyuyor. Hedefimiz, 2030 yılına kadar bu topraklardan 100 bin teknoloji girişimi ve 100 turcorn çıkması” şeklinde konuştu.
‘TEKNOPARKLARIMIZ GÜÇLÜ BİR ZEMİN OLUŞTURUYOR’
Bakan Kacır, Terminal İstanbul Projesi ile Atatürk Havalimanı’nın terminal binalarını dünyanın en büyük girişimcilik merkezi haline getirdiklerini belirterek, diğer devam eden projeler hakkında da şunları ifade etti:
“Teknoloji alanında yetkin profesyonellerin ve yenilikçi girişimlerin başarılarına ülkemizde devam edebilmeleri için kapsamlı bir destek paketi sunan Türkiye Tech Visa Programı’nı hayata geçirdik. Elbette, teknoloji girişimciliğinin sağladığı ekonomik değerin ülke genelinde hissedilebilmesi için gerekli adımların atılması öncelikli hedefimizdir. Ülkemizde yarattığımız Ar-Ge ve inovasyon kültürünün gelişmesinde büyük rol oynayan teknoparklarımız, son 22 yıl içinde sunmuş olduğumuz hizmetlerle değişen şehirlerimizde yenilikçi fikirlerin filizlenmesi için sağlam bir zemin sunmaktadır. Tarihi, doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla Orta Anadolu’nun öncülerinden biri olan Çankırı, 2007 yılında kurularak 17 binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü Karatekin Üniversitesi ile önemli bir bilim ve eğitim merkezi haline gelmiştir. Geçtiğimiz 22 yılda, 1’den 6’ya çıkan sayısı ve şu an ev sahipliği yaptığı 80’e yakın fabrikasıyla OSB’leri, Türkiye’nin sanayi haritasında dikkat çeken bir yer edinmiştir. Yüksek teknoloji üretimi ve girişimcilikteki avantajlarıyla Ankara’ya yakınlığı da, yenilikçi iş fikirlerini Çankırı’da geliştirmek isteyen girişimcilere pazara ve finansmana erişim noktasında önemli bir fırsat sunmaktadır. Teknoloji girişimciliği potansiyelini harekete geçirmek amacıyla Çankırı Teknokent’i kurduk. Bugün, katma değerli ve teknoloji odaklı kalkınmamızda bir adım olan Çankırı Teknokent’in açılışını gerçekleştirirken, aynı zamanda teknoparkımızın hizmet binasını da devreye alıyoruz. Ofis alanları, kuluçka merkezi ve prototip atölyelerini içinde bulunduran bu hizmet binasına bakanlık olarak güncel fiyatlarla 222 milyon lira destek sağladık. Hizmet binamızın doluluk oranının kısa sürede yüzde 80’in üzerine ulaşması, şehrimizdeki teknoloji girişimciliğine olan ilginin ve Teknoparkımızın yenilikçi iş fikirlerinin gerçekleştirilmesindeki önemli rolünü göstermektedir.”