Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Türkiye’nin ikinci en büyük havalimanı olan Antalya Havalimanı’nın modernizasyonu ve genişlemesi için yeni bir yatırım gerçekleştirdi. Söz konusu proje, havalimanının kapasitesinin artırılması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesinin yanı sıra, ülkenin turizm sektörünü güçlendirerek ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi hedefliyor.
Antalya Havalimanı’nın işlemlerini yürüten Fraport AG ve TAV Havalimanları Holding ortaklığındaki Fraport TAV, 200 milyon avroluk yatırım aldı. Bu yatırım, 2023 ve 2024 yıllarında yapılan önceki taahhütlerin devamı niteliğindedir. 13,5 yıllık bir finansman düzenlemesi ile kısa vadeli kredilerin yerine geçmeyi amaçlayan bu yatırım, sürdürülebilir uzun vadeli fon kullanımını destekleyecek. Ek olarak, IFC, diğer yatırımcılardan ek olarak 115 milyon avroluk yatırım mobilize etmektedir.
TAV Havalimanları Genel Müdür Yardımcısı ve CFO’su Burcu Geriş, “IFC ile iş birliği yapmaktan ve Antalya Havalimanı’nın uzun vadeli finansmanını başarıyla sağlamakta olmaktan mutluluk duyuyoruz. İmza töreni, yeni tesislerin açılışı ile örtüştü. Antalya, Akdeniz’in en büyük turizm merkezi olarak önemli bir konumda ve Türkiye’nin uluslararası trafik açısından ikinci en yoğun havalimanıdır. Bu yatırım, bölgenin uzun vadeli gelişimini destekleyecek kritik bir altyapı sağlayacaktır. Yeniden finansman, projeye duyulan güvenin ve Türkiye’nin turizm endüstrisindeki başarıların bir göstergesidir,” şeklinde konuştu.
Fraport AG tarafından görevlendirilen Fraport TAV Yönetim Kurulu Üyesi Michael Reusch, “IFC ile yapmış olduğumuz finansman ortaklığı, Türk Rivierası’nın önemli kapılarından biri olan Antalya Havalimanı’nın finansal yapısını güçlendirmek ve büyümesine katkıda bulunmak adına kritik bir adım. Bu iş birliği, Türkiye’nin havacılık sektörünün sürdürülebilir gelişimine olan bağlılığımızı gösteriyor ve gelişmiş altyapı ile iş gücü fırsatlarına kapı aralıyor,” ifadelerini kullandı.
2025 yılında açılması planlanan projenin ilk aşaması, uluslararası terminal T2’nin yanı sıra yeni apron ve otopark alanlarının genişletilmesi ile yeni havacılık ve kargo terminallerinin inşasını da içermektedir. Havalimanı genişlemesinin, Türkiye ekonomisine 6,6 milyar dolarlık katkı sağlaması ve doğrudan veya dolaylı olarak 93.000 iş olanağı yaratması beklenmektedir.
IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, “Uzun vadeli finansman, Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve istihdamına büyük katkı sağlayan turizm sektörü için oldukça önemlidir. Antalya Havalimanı’nın genişlemesi ve modernizasyonu, daha fazla uluslararası yolcuya hizmet sunma kapasitesini artırarak yerel ekonomiyi canlandıracaktır. Ayrıca, havalimanının iklim değişikliği, su stresi ve aşırı hava koşullarına dair aldığı önlemler, sürdürülebilirliğe olan ortak bağlılığımızın bir ifadesidir,” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Turizm, Türkiye ekonomisinin önemli bir bileşeni olmayı sürdürmekte ve GSYİH’nın yaklaşık yüzde 12’sini, ulusal istihdamın ise yüzde 10’unu oluşturmaktadır. Antalya, uluslararası yolcu trafiği açısından Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olup, 2024 yılı itibarıyla 38 milyondan fazla yolcuya hizmet vermesi ve 15 milyondan fazla turistin girişini sağlaması öngörülmektedir.
Türkiye, Nisan 2025 itibarıyla yaklaşık 5,5 milyar dolarlık taahhütlü portföy ile IFC’nin dünya genelinde yatırım yaptığı en büyük üçüncü ülke konumundadır.