Değerli metallerde fiyatların zayıflamasını bekleyen analistler, rekor seviyelere yakın işlem gördükleri gördüklerinin altını çiziyorlar.
Finans kuruluşu ANZ’nin yayınladığı bir notta, altının, ABD dolarındaki zayıflama ve ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüşün ortasında yükselişini sürdürdüğü belirtiliyor.
ANZ stratejistleri, “Jeopolitik riskler güvenli liman talebini desteklemeye devam ederken, Çin’in 2024’ün ilk çeyreğindeki altın talebindeki etkileyici artış, büyük ölçüde fiyat artışını tetikledi” ifadelerini kullandılar.
Çin, 2023’te Hindistan’ı geçerek dünyanın en büyük altın takı alıcısı haline geldikten sonra, şu anda külçeye yönelik tüketici talebinin başında geliyor.
Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre Çinli tüketiciler de geçen yıl 603 ton altın takı satın alarak yüzde 10 artışla altın alımlarında ön sıralarda yer aldı. WGC, Çin mücevher talebinin bu yıl yüksek oranlarda, hatta 2023’e kıyasla daha yüksek seviyelerde kalmasını bekliyor.
UBS stratejistleri ise geçen hafta bir notta altın tahminlerini Eylül ayı sonu için ons başına 2.500 dolara, yıl sonu itibarıyla ise 2.600 dolara yükseltti. Bankanın yükseliş görünümü, ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimine ilişkin beklentilerin bir miktar yeniden fiyatlanmasına ve güçlü Çin talebine bağlanıyor.
UBS Kıymetli Madenler Stratejisti Joni Teves Pazartesi günü, “Altının yeni zirveler yapmaya devam edebileceğini düşünüyoruz” şeklinde değerlendirme yaptı.