ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi, sınırdaki göçmen akışını kontrol altına almak için yeni önlemler aldı. Bu önlemler kapsamında ABD’ye yasadışı yollarla giren göçmenler, iltica başvuruları işleme konmadan sınırdışı edilebilecek.
Göçmen sayısı belirlenen eşiği aştığında ve durumun kontrolsüz hale geldiği noktalarda bu önlemler devreye girecek. Ayrıca, başvuruların hızlı bir şekilde sonuçlandırılması ve göç mahkemelerinin yükünün azaltılması amaçlanıyor.
ABD Başkanı Biden, sınır kentlerinin belediye başkanlarıyla birlikte yaptığı açıklamada, bu hamlelerin “sınırların kontrolünü geri kazanmaya yardımcı olacağını” belirtti. Ancak, bazı göçmen aktivistleri kararı eleştirerek, siyasetin göç konusundaki diyaloğu olumsuz etkilediğini savundu.
ABD’deki göçmen akışının azalsa da, uzmanlar bu trendin devam etmeyeceğine inanıyor. Bazı Demokratik Kongre üyeleri de Biden’ın kararını eleştirerek, Beyaz Saray’ın açıklamasında yer alan yeni önlemlerin, güney sınırındaki yüksek geçişlerin karar alma sürecini etkilediği durumlar için kullanılacağını açıkladı.
Alınan önlemler arasında Amerikan iltica sistemini kısıtlamaya olanak sağlayan 1952 tarihli bir yasa da bulunuyor. Bu yasa, ABD Başkanlarına ülkeye giriş yapan yabancıların ülkenin çıkarlarına zarar verdiği takdirde, girişlerini askıya alma yetkisi veriyor.
ABD’li yetkililer, kısıtlamaların yedi gün içinde ülkeye gelen ortalama göçmen sayısının 2500’ü geçmesi durumunda devreye gireceğini belirtirken, aynı zamanda 1500’e gerilediğinde ise geri alınacağının altını çizdi. Bu önlemler arasında göç davalarının hızla sonuçlandırılması ve ülkede yasal bir nedeni olmayan göçmenlerin sınırdışı edilmesi de yer alıyor.
Kamuoyu araştırmaları, ABD’li seçmenlerin göçü, ekonomi ve enflasyondan daha önemli bir sorun olarak gördüğünü gösteriyor. Bu nedenle, Biden yönetiminin aldığı yeni önlemler önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.