AB ülkeleri Suriye politikasını gözden geçiriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ile Suriye arasında devam eden normalleşme süreci, Avrupa Birliği ülkelerinde de benzer bir yaklaşımın gelişmeye başladığı bilgisi geldi. İtalya, Avusturya, Hırvatistan, Çekya, Slovenya, Slovakya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e ortak bir mektup göndererek Suriye politikasının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi çağrısında bulundular. Mültecilerin geri dönüşü için güvenli bölgeler oluşturulmasının da gündeme geldiği mektupta AB’nin Suriye politikasının daha etkili ve sonuç odaklı olması gerektiği vurgulandı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’in “İran ve Rusya’nın yardımıyla Esad rejimi sağlam bir şekilde yerinde duruyor. Suriye muhalefeti parçalanmış veya tamamen sürgünde. AB, ne kadar acı olursa olsun, bu gerçeğe daha fazla göz yumamaz” şeklindeki ifadeleri, ortak mektubun özeti niteliğindeydi. Bu girişim, Suriye ile olası bir normalleşme için zemin hazırlama potansiyeline sahip olsa da tüm AB ülkeleri henüz konuya tam anlamıyla ikna olmuş değil.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, normalleşme konusunda çalışmaların devam edeceğini belirterek, “Suriye halkının yararına bir düzenleme bulmak için çalışmaya her zaman hazırız” dedi. Suriye’deki son durumun daha istikrarlı hale gelmesi, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, Arap ülkelerinin Suriye’ye yönelik yaklaşımlarındaki değişiklikler ve Türkiye’nin normalleşme çabaları, AB’nin Suriye politikasının şekillenmesinde etkili oldu. AB’nin 13 yıldır askıda olan Suriye stratejisi, yeni gelişmeler ışığında güncellenmeye başladı ve İtalya’nın Suriye’ye büyükelçi atama kararı da normalleşme sürecine ivme kazandırdı. Gelecekte somut ilerlemelerin sağlanabilmesi için Esad rejiminin taahhütlerde bulunması ve güvenceler vermesi gerekecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
AB ülkeleri Suriye politikasını gözden geçiriyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medyaşör ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!