Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg kentinde 136 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) konuştu.
Putin, ülkeler arasındaki egemenlik yarışını vurgulayarak, “Ekonomik ilişkiler prizmasından modern dünyada dinamik bir şekilde gelişen süreçlere bir bakın. Ülkeler arasında egemenlik yarışında devlet, kültürel değer ve ekonomi olmak üzere 3 temel düzeyde gerçek bir yarış olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda kısa süre önceye kadar küresel kalkınmanın liderleri olan ülkeler, avuçlarının içinde kayıp giden hegemonya rollerini hakikatle ya da sahtekarlıkla, yani tüm güçleriyle korumaya çalışıyor” şeklinde ifadeler kullandı.
Putin, teknolojik yarışın da devam ettiğini belirterek, “Rusya, teknolojik dönüşümlere en yüksek düzeyde hazır olduğunu kanıtladı. Finans sektörümüzün, e-ticaretimizin, lojistik hizmetlerimizin ve kamu yönetimi sistemimizin şimdiden nasıl değiştiğini görüyoruz. Silahlı Kuvvetlerimizde de benzer süreçler yaşanmaya başlıyor. Ülkemiz açısından en önemli, belirleyici konu budur” açıklamasında bulundu.
Putin, Batılı ülkelerin uyguladığı ekonomik yaptırımlara rağmen Rusya’nın dünya ticaretindeki konumunu koruduğunu belirterek, “Tüm engellemelere rağmen Rusya, dünya ticaretinin kilit aktörleri arasında bulunmaya devam ediyor. Asya ülkeleriyle 2020’den 2023’e kadar yüzde 60, Orta Doğu ülkeleriyle 2 kat, Afrika ülkeleriyle yüzde 69 ve Latin Amerika ülkeleriyle ticaretimiz yüzde 42 büyüme gösterdi” şeklinde konuştu. Putin, ticaretin büyük kısmının dost ülkelerle gerçekleştirildiğini ve gelişmekte olan ülkelerle iş birliğinin önemli olduğunu vurguladı.
Ödemelerde ulusal para birimlerinin kullanımını artırma hedeflerinden de bahseden Putin, uluslararası ödeme sistemlerine olan güvenin azaldığını belirterek, BRICS ülkeleri ile bağımsız bir ödeme sistemi oluşturma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
Putin, ekonomik büyüme oranlarının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirterek, BRICS grubuna yeni üye ülkelerin katılmasının önemine dikkat çekti.