Gürcistan Parlamentosu’nda kabul edilen yasa hakkında açıklamalarda bulunan Papuaşvili, yasanın Gürcistan’ın dış müdahalelere karşı dayanıklılığını güçlendirmeyi amaçladığını belirtti. Anayasaya göre Cumhurbaşkanı bir yasayı veto ettiğinde Parlamento Başkanı onu imzalayarak yürürlüğe sokabiliyor. Gürcü parlamentoların 84 oyla kabul ettikleri yasa tasarısı, 30’a karşı kabul edilmişti. 18 Mayıs’ta yasayı veto eden Cumhurbaşkanı Zurabiçlivi’yi 28 Mayıs’ta iktidarın kontrolündeki parlamento bir kez daha kabul edip vetosunu aştı. Tiflis’te yasaya karşı düzenlenen protestoların ardından Başbakan Kobahidze yasanın yasalaştırılacağını söz vermişti.
Yasanın muhalifler tarafından eleştirilen kısmı, yurt dışından fon alarak faaliyet gösteren kurumların “yabancı etki ajanı” olarak kabul edilmesini öngörüyor. Gürcü Rüyası Partisi, yasanın STK’ların finansmanına şeffaflık getirerek ülkeyi dış etkilerden koruma amacı taşıdığını savunuyor. Ancak muhalefet partileri ve bağımsız medya kuruluşları ile sivil toplum örgütleri, yasanın onları susturmayı hedeflediğini iddia ediyor. AB yetkilileri de yasayla ilgili endişelerini dile getirerek Gürcistan’ın üyelik sürecini riske atabileceği uyarısında bulunmuştu.
Protestoların devam ettiği süreçte bazen polis ile çatışmalar yaşanmış, ABD ise protestoculara yönelik muameleden derin rahatsızlık duyduklarını belirterek bağımsız bir soruşturma çağrısında bulunmuştu.