İSO Türkiye İmalat PMI Mayıs Ayı Sonuçları Açıklandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan Türkiye İmalat PMI anketinin Nisan 2024 dönemi sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre, nisan ayında 49,3 olarak gerçekleşen manşet PMI, mayısta 48,4’e gerileyerek üst üste ikinci ay eşik değer 50,0’nin altında kaldı. Bu durum sektördeki faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın en belirgin düzeyde gerçekleştiği tespit edildi.

Sektördeki ivme kaybı, yeni siparişlerde yaşanan sert düşüşle kendini gösterdi. Anket katılımcıları, zorlu talep koşullarının yeni siparişlerdeki daralmada etkili olduğunu ve bazı müşterilerin yüksek fiyatlar nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirtti. Bu durum, yeni ihracat siparişlerinde de 11 ay üst üste yaşanan yavaşlamada rol oynadı.

Üretimdeki azalış, kapasite kısıtlamalarının etkisiyle gerçekleşirken, istihdamdaki daralma da dikkat çeken bir diğer nokta oldu. Bazı firmalar, iş yüklerindeki azalma nedeniyle personel sayısını azaltma eğiliminde olduklarını belirtti. Ayrıca, enflasyonist baskıların mayıs ayında hafiflediği gözlendi. Girdi maliyetlerindeki enflasyonun düşmesiyle birlikte, nihai ürün fiyatlarındaki artışın da sınırlı olduğu kaydedildi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verilerini değerlendiren S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçılarının zorlu bir faaliyet ortamıyla karşı karşıya kaldığını ancak enflasyonist baskıların azalmasının ileriye dönük umut verici olduğunu belirtti.

Maliyet yönlü baskıların genel anlamda gevşediği belirtilirken, giyim ve deri ürünleri sektöründe maliyet artışının ivme kazandığı ortaya çıktı. Ancak, tekstil ürünleri sektöründe fiyat artışlarının en düşük seviyede gerçekleştiği görüldü. Üretimde en hızlı artış makine ve metal ürünleri sektöründe yaşanırken, kara ve deniz taşıtlarında belirgin bir yavaşlama meydana geldi.

Yeni ihracat siparişlerinde artış yaşanan altı sektörde, üretim sadece üç sektörde artış gösterdi. İstihdamda da sektörel farklılıklar gözlemlendi. Makine ve metal ürünleri başta olmak üzere beş sektör istihdamını artırırken, elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe belirgin bir düşüş kaydedildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İSO Türkiye İmalat PMI Mayıs Ayı Sonuçları Açıklandı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medyaşör ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!