Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, 2023 yılında dolar bazında yüzde 34’lük bir artışla 33 milyar dolara ulaşırken, TL bazında ise yüzde 92’lik bir büyüme göstererek 785 milyar TL’ye yükseldi. Bu yıl tarihinde ilk kez, bilgi teknolojileri iletişim teknolojilerini geride bırakarak yeni bir döneme girdi. Yazılım ve servis sektöründeki hızlı yükseliş, yazılım ihracatında da belirgin bir artış sağladı.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, sektörün büyüme performansının etkileyici olduğunu belirterek, “TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Raporu’na göre, sektör büyüklüğü 2022 yılında 409 milyar TL iken, yüzde 92 büyüme ile 2023 yılında 785 milyar TL’ye ulaştı. Dolar bazında ise sektör 24,9 milyar dolardan 33 milyar dolara çıktı” dedi.
Tombalak, bilgi teknolojilerinin iletişim teknolojilerini geride bıraktığını belirterek, “Sektörün 2019 ile 2023 yılları arasındaki 5 yıllık ortalama büyümesi TL bazında yüzde 49, dolar bazında ise yüzde 4 olarak gerçekleşti. 2023 yılında ise TL bazında yüzde 92, dolar bazında yüzde 34 büyüme yaşandı. Yazılım sektöründeki yüzde 100’ü aşan büyüme, bilgi teknolojilerinin iletişim teknolojilerini geride bırakmasında önemli bir rol oynadı” şeklinde konuştu.
Tombalak, teknokentlerin yazılım sektörünün büyümesinde önemli bir itici güç olduğunu vurgulayarak, “Teknokentlerdeki yüzde 150’yi aşan büyüme, yazılım sektörünü tetikledi. Yazılım şirketlerinin ürünleşme yetkinliklerini artırmaları da büyümeyi destekledi” diye belirtti.
Üretken yapay zeka (GenAI), iş dünyasını etkilemeye devam ediyor. GenAI pazarındaki yatırımların keskin bir yükseliş gösterdiğini belirten Tombalak, “GenAI pazarı 45 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu teknolojinin iş süreçlerini otomatize etmek, maliyetleri düşürmek ve inovasyonu teşvik etmek gibi önemli faydaları bulunuyor. Gelecekte yapay zekanın daha geniş alanlarda kullanıldığını göreceğiz” açıklamasında bulundu.
ChatGPT’in 2 ayda 100 milyon kullanıcıya ulaşmasıyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Tombalak, “Bu teknolojinin hızla kabul görmesinin ardında kullanıcı etkileşimi ve sağladığı fayda yatıyor. Kullanıcı arayüzüne sahip olması, geniş kullanımını sağlıyor ve hayatımızın her alanında etkili olmasını sağlıyor” dedi.