Uzayda gerçekleştirilen “dünyanın ilk ahşap uydusu üretimi” projesi, Sumitomo Forestry (SFC) firması ile üniversiteden yapılan ortak açıklamaya göre başarıyla tamamlandı. Projenin adı “LignoSat” olarak belirlendi ve yaklaşık 4 yılda tamamlandı.
Uydunun ağırlığı yaklaşık 1 kilogram ve kenarlarına güneş panelleri monte edildi. Manolya ağacından yapılan 4 ila 5.5 milimetre kalınlığındaki panellerle çevrili olan LignoSat, 10 santimetre karelik küp şeklinde üretildi. Uydunun çerçevesi kısmen alüminyumdan yapıldı.
Uydunun ahşap malzemesi yerel tekniklerle imal edildi ve vida ve yapışkan malzeme kullanılmadı. Bu sayede, uydunun “uzayın zorlu ortamında dayanıklılığını ispatladığı” belirtildi.
Projenin, uzay ve ahşap endüstrileri için önemli bir adım olduğu ve ahşap kullanım fırsatlarının ortaya çıkarılmasına yardımcı olacağı vurgulandı. Ayrıca, projenin amacının, ahşabın uzayda kullanım potansiyelini keşfetmek olduğu belirtildi.
Proje kapsamında, LignoSat Japonya Uzay Araştırma Ajansı JAXA’ya teslim edilecek. Mart 2008’de Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden Japon astronot ve Kyoto Üniversitesi Öğretim Üyesi Doi Takao, projede görev aldı ve “Ahşabın uzayda kullanılacağını kanıtlamak istiyoruz. Gelecekte tamamen ahşaptan yapılmış uydu üretmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
LignoSat, eylül ayında ABD’deki Kennedy Uzay Merkezi’nden ISS’ye doğru fırlatılacak. Proje sonrasında yapılan açıklamalara göre, dünya çevresinde bulunan 6 bin uydunun yüzde 60’ı artık kullanılmadığı için uzay çöpü oluşturuyor.