Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü Raporu”na göre, 2023 yılında e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon liraya ulaştı. Aynı dönemde işlem sayısı ise yüzde 22,25 artarak 5,87 milyar adet olarak gerçekleşti. Rapor, 2024 yılında e-ticaret hacminin 3,4 trilyon lira ve işlem sayısının da 6,67 milyar adet olacağını öngörüyor.
E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2023 yılında yüzde 20,3’e yükselirken, e-ticaret hacminin GSYH içindeki payı da yüzde 6,8’e ulaştı. Sektörler bazında incelendiğinde en büyük payı alan ilk üç sektör sırasıyla beyaz eşya ve küçük ev aletleri, elektronik ve giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörleri oluşturuyor.
“E-ticarete uyum endeksine göre en yüksek uyum İstanbul’da” başlıklı haberde ise Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen metodoloji ile oluşturulan endeks verilerine yer verildi. İstanbul, Kayseri, Çorum, İzmir ve Kocaeli e-ticarete en uyumlu iller olarak sıralandı.
Rapora göre, 2023 yılında Türkiye genelinde e-ticaret yapan işletme sayısı 559 bin 412’ye ulaşırken, pazaryerlerinde faaliyet gösteren işletme sayısı ise 540 bin civarında. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya ise en çok e-ticaret faaliyetinde bulunan iller olarak ön plana çıktı.
“E-ticarette yaşa göre harcamalar ve işlem hacmi” başlıklı kısımda ise 25-36 yaş aralığının e-ticaret alışverişlerinde önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca mobil uygulamaların tercih edilme oranının yüksek olduğu ve işlem hacminin çoğunlukla mobil uygulamalardan gerçekleştirildiği belirtildi.
Son olarak, e-ticaret harcamalarının saat aralıklarına göre dağılımına bakıldığında en fazla işlem 18.00-00.00 saatleri arasında gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.