Türkiye’de yerli olarak geliştirilen ve ülkenin uzay alanındaki yeteneklerini daha da ileri götürmeyi amaçlayan ilk haberleşme uydusu projesi olan TÜRKSAT 6A projesi, TUSAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK UZAY ve CTech tarafından gerçekleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT 6A ile ilgili yaptığı açıklamada, uyduya dair çalışmaların tamamlandığını ve haziran ayı başında ABD’ye gönderilecek olan uydunun 8-14 Temmuz tarihleri arasında uzaya gönderileceğini belirtti.
Yüzde 90 oranında yerli üretimle yapılan uyduda, CTech sorumluluğunda olan Telemetri Telekomut ve Mesafe Ölçüm (TTM) Alt Sistemi’ndeki bazı anten ve mikrodalga ekipmanların radyo frekans tasarımları, Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Seçmen ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.
Uydu projesinde kullanılan ekipmanlar, radyo frekans tasarımı, mekanik tasarım, üretim ve testleri CTech firması tarafından gerçekleştirildi. Bu ekipmanlar, diğer alt sistemlerle birlikte uyduya entegre edilerek, sistem seviyesi testlerden başarıyla geçti ve temmuz ayında uzaya gönderilmeye hazır hale geldi.
TÜRKSAT 6A’nın yer istasyonu ile haberleşmeyi sağlayacak TTM Alt Sistemi hakkında konuşan Prof. Dr. Seçmen, “Uydunun kontrolü, yönetimi ve gözlemi için büyük önem taşıyan TTM Alt Sistemi, uydu fırlatıldıktan sonra yer istasyonu ile haberleşmeyi sağlayan bir alt sistemdir. Bu alt sistem, uydunun 15 yıldan fazla bir süre boyunca iletişimini sağlayacak kritik bir rol üstleniyor” ifadelerini kullandı.
Proje hakkında konuşan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ise, “Prof. Dr. Mustafa Seçmen’in katkılarıyla gerçekleştirilen proje ile üniversitemizde uzayla ilgili olarak üç çalışma yapıldı. Tasarlanan parçaların başarılı bir şekilde test edilmesi, uzaya fırlatılmasını beklediğimiz önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.