İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Filistin’in tanınması yönünde müzakerelere başladıklarını duyurdu. Lammy, bu sürecin Fransa ve Suudi Arabistan ile ortaklaşa yürütüldüğünü belirtti.
Dışişleri Bakanı David Lammy, Haziran ayında gerçekleştirilecek bir konferans öncesinde, Filistin devletinin tanınması amacını taşıyan ve iki devletli çözüme yönelik adımların hızlandırılması için Fransa ve Suudi Arabistan ile görüşmeler yaptıklarını ifade etti.
Bu açıklama, İngiltere ve Fransa’nın, Filistin’in tanınması yönünde görüşmelere başladıklarını resmi olarak kabul ettiklerini gösteriyor.
“GÜÇLÜ BİR SİYASİ AÇIKLAMA OLACAKTIR”
The Guardian’da yer alan haberde, “Filistin’in, BM Güvenlik Konseyi’nin iki daimi üyesi tarafından tanınması, güçlü bir siyasi anlam taşıyacaktır” ifadelerine yer verildi.
Bununla birlikte, Filistin’in tanınması sürecinde bazı diplomatik engellerin var olduğu belirtiliyor. Bu engeller arasında, Fransa’nın önerisinin içeriği ve İsrail’in itirazlarıyla şekillenmiş bir devletli çözüm sürecinin olup olmayacağı yer alıyor.
Lammy, İngiltere’nin bu adımı, sadece sembolik bir anda değil, gerçekten etkili olabileceği bir dönemde atmayı hedeflediğini ve diğer Avrupa ülkelerinin Filistin’i tanımasının fazla bir etkisi olmadığını düşündüğünü dile getirdi.
160 ülke arasında İspanya, Norveç ve İrlanda’nın da bulunduğunu hatırlatan Lammy, “Filistin devletini tanıma konusunda İngiltere’de bir veto yok. Tanımanın amacı bir yere varmak değil; biz her zaman bunu iki devletli çözüm sürecinin bir parçası olarak görmek istediğimizi söyledik. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ve Suudi Arabistan’ın bu konu üzerinde söyleyecek birçok şeyi var. Elbette şu anda onlarla da görüşmeler yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
HAMAS DETAYI DİKKAT ÇEKTİ
Lammy, İsrail’in yerleşim politikalarının iki devletli çözümü olumsuz etkilediğini, bu politikaların uygulandığı dönemdeki şiddet olaylarının ise “şok edici” olduğunu ifade etti.
Gazze’de bir askerden arındırma sürecinin şart olduğunu vurgulayan Lammy, Hamas’ın Gazze yönetiminde bulunmaması ve lider kadrosunun muhtemelen üçüncü bir ülkeye geçiş yapması gerektiğini vurguladı.
Geçtiğimiz yıl Batı Şeria’da 59 yeni ileri karakol inşa edildiğini bildiren Lammy, bu sayının son 25 yıl ortalamasının yedi olduğunu kaydetti.