Brezilya’da gerçekleştirilen bir araştırma, kimyasal işlemlerle üretilen ucuz bileşenlerden oluşan ‘ultra işlenmiş gıdaların’ erken ölüm riskini artırdığını ortaya koydu.
Brezilya’daki Sao Paulo Üniversitesi tarafından yürütülen kapsamlı bir araştırma, 30 ile 69 yaş arasındaki bireylerde ultra işlenmiş gıda tüketiminin erken ölüm riskini yükselttiğini göstermektedir. 240 binden fazla katılımcıyla yapılan meta-analiz, günlük kalori alımının ultra işlenmiş gıdalardaki her yüzde 10’luk artışının, erken ölüm riskini yaklaşık yüzde 3 oranında artırdığını belirmiştir. Araştırmayı yürüten Carlos Augusto Monteiro, ultra işlenmiş gıdaları, doğal gıdalardan çok az öz taşıyan ve kimyasal işlemlerden geçmiş ucuz bileşenlerle üretilen gıdalar olarak tanımlıyor. Önceki araştırmalar da benzer riskleri göstermektedir.
Kalp ve Diyabet Riskini Yükseltiyor
Şubat 2024’te yayımlanan bir çalışmaya göre, ultra işlenmiş gıda tüketimi, kalp hastalıkları, anksiyete, obezite, uyku bozuklukları ve tip 2 diyabet risklerini yüzde 40 ila yüzde 55 oranında artırmaktadır. Mayıs 2024’te yayımlanan başka bir araştırma ise, bu gıdalardaki yüzde 10’luk bir artışın bilişsel gerileme ve inme riskini de artırabileceğini ortaya koymuştur. ABD’de, ultra işlenmiş gıdalar, yetişkin diyetinin yaklaşık yüzde 55’ini oluşturmaktadır.