Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında ABD’nin tarifelere yönelik politikalarını eleştirdi. Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleşen toplantıda Vang, Washington yönetimini zorbalıkla itham etti ve ülkesinin bu konuda ödün vermeyeceğini net bir şekilde belirtti.
Bakan Vang, ABD’nin uyguladığı tek taraflı tarife politikalarının, uluslararası toplumun çıkarlarını hiçe sayarak yalnızca kendi menfaatlerini gözettiğini ifade etti. Bu tutumun, küresel ticaret düzenine tehdit oluşturduğunu ve mevcut ticaret gerilimlerini daha da alevlendirdiğini vurguladı.
Uzun yıllar serbest ticaretten yararlanmış olan ABD’nin, aşırı taleplerini diğer ülkelere kabul ettirmek için tarifeleri bir baskı aracı olarak kullandığını belirten Vang, “Ödün vermek, yalnızca zorbalığı teşvik edecektir.” dedi.
Vang, Çin’in çok taraflılığı ve uluslararası ticaret kurallarını koruyacağını dile getirerek, BRICS ülkelerine korumacılığın her türlüsüne karşı durma ve Dünya Ticaret Örgütü merkezli çok taraflı ticaret sisteminin korunması çağrısında bulundu.
ÇİN’DEN UKRAYNA VE İRAN YORUMU
Ukrayna krizindeki son gelişmelere dikkat çeken Vang, Çin’in barışa yönelik her türlü çabayı desteklediğini ve tarafların krizin temel sorunlarını çözerek adil, kalıcı ve kabul edilebilir bir barış anlaşmasına ulaşmalarını ümit ettiğini açıkladı.
Vang, Orta Doğu’daki durumun kritik bir aşamaya geldiğini vurguladı ve Filistin meselesinin yeniden marjinalleşmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.
Özellikle, Gazze’de kapsamlı bir ateşkesin sağlanmasının ve insani felakete son verilmesinin öncelikli bir hedef olduğunu belirten Vang, uzun vadeli stratejinin Filistin ve İsrail devletlerinin barış içinde bir arada yaşayabileceği iki devletli çözümün teşvik edilmesi olması gerektiğini kaydetti.
Vang, İran’ın nükleer sorununun diyalog yoluyla çözülmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederken, Orta Doğu’da güç kullanılmasına karşı olduklarını ve bölgede uzun süreli barış ve istikrar için BRICS ülkeleriyle iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.
ÇİN’İN KARŞILIKLI TARİFELERE TEPKİSİ
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin’in de dahil olduğu ticaret ortaklarına “karşılıklı tarifeler” çerçevesinde ek gümrük vergileri getirmişti.
Çin’in bu duruma karşılık vermesiyle başlayan tarifelere dair restleşmeler sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifesini yüzde 145’e kadar yükseltmiş, buna karşılık Çin de ABD’ye yüzde 125 gümrük tarifesi uygulamaya koymuştu.
Washington yönetimi, Avrupa Birliği’ne ve diğer ülkelerdeki ek tarifeleri 90 gün süreyle ertelemeye karar verirken, Çin’e yönelik tarifeler ise hemen yürürlüğe girmişti.
ABD Başkanı Trump, 25 Nisan’da Time dergisine verdiği röportajda, tarifelerle ilgili Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştüğünü öne sürmüş, detayların uygun bir zamanda paylaşılacağını ifade etmişti.
Pekin yönetimi, müzakerelerin devam ettiği iddialarını reddederek Washington’u kamuoyunu yanıltmakla suçlamıştı.