Alman Kamu Kalkınma Bankası (KfW), Avrupa Birliği pazarlarındaki Çin ile Almanya arasındaki rekabeti ele alan yeni bir raporunu yayımladı.
Raporda, Çinli üreticilerin son 12 yıl içerisinde Avrupa’da Alman ihracatçılarından pazar payı kazanmaya devam ettiği ifade edilirken, AB pazarlarında bu iki ülke arasındaki ekonomik yarışın giderek daha da yoğunlaştığı belirtildi.
Almanya’nın pazar payını kaybettiği, Çin’in ise bu süreçte kazanç sağladığı raporda vurgulanırken, ABD ve Çin arasındaki ticari gerginliklerin, ilgili ülkeler arasındaki AB pazarlarındaki rekabeti artıracağı aktarıldı.
KfW’nin raporunda, Almanya ve Çin’in ihracat profillerinin son yıllarda benzerlik kazanarak, özellikle otomotiv, makine mühendisliği ve kimya sektörlerinde rekabetin arttığı kaydedildi. Raporda, “Her ne kadar Almanya bu kategorilerde AB ülkelerinden yapılan ithalatın çoğunluğunda daha yüksek bir paya sahip olsa da, aradaki fark giderek daha da küçülüyor.” ifadesine yer verildi.
2012-2024 dönemine ilişkin veriler incelendiğinde, Almanya’nın AB üyesi ülkelerde otomotiv imalatındaki ithalat değerinin yüzde 33’ten yüzde 29’a düştüğü, bu süreçte Çin’den yapılan ithalatın ise yüzde 1’den yüzde 4’e yükseldiği vurgulandı.
AB ülkelerinde makine mühendisliği alanında Çinli tedarikçilerin pazar paylarını yüzde 7’den yüzde 10’a çıkardığı, buna karşılık Almanya’nın AB ihracatının yüzde 22’den yüzde 18’e gerilediği raporda yer aldı.
Kimyasal ürünler alanında ise Almanya’nın pazar payının yüzde 22’den yüzde 18’e düştüğü, Çin’in payının ise yüzde 2’den yaklaşık yüzde 6’ya çıktığı ifade edildi.
Almanya’nın ihracatının yüzde 54’ü AB ülkelerine
Rapor ayrıca, Almanya’nın geçen yıl yaptığı ihracatın yaklaşık yüzde 54’ünün AB ülkelerine, Çin’in ise dış satımının yalnızca yüzde 11’inin bu ülkelere yapıldığını ortaya koydu.
KfW Bank’ın Baş Ekonomisti Dirk Schumacher, Çin’in fazla kapasitesini ihraç etmek için çaba gösterdiğini belirterek, “ABD’deki satış koşullarının hızla kötüleşmesi nedeniyle Avrupa, Çin için daha önemli bir pazar haline geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Schumacher, “Almanya’nın artan rekabet karşısında direnç gösterebilmesi için, şirketlere elverişli koşullar sağlaması ve ekonomisini rekabetçi bir yapıya kavuşturması son derece kritik.” yorumunu yaptı.