Lonca Girişimcilik Merkezi’nin onuncu dönem mezunları, dijital eko-sisteme katkıda bulunacak projeleriyle dikkatleri üzerine topladı. Bu projelerden biri, POS cihazlarının akıllı telefonlarda kullanılmasını sağlayan yenilikçi bir uygulama oldu. Ayrıca, ihracatçının AB Yeşil Mutabakatı’ndan kaynaklanan zararı hesaplayan sistem ve kronik hastalara kişisel sağlık hizmetleri sunan sağlık teknolojileri de önemli bir yer edindi.
Türkiye’deki girişimci ekosistemine önemli katkılar sunan Kuveyt Türk Lonca Girişimcilik Merkezi, 10. Dönem programını başarıyla tamamladı. Kuveyt Türk Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Okan Acar, olgunlaşmış iş modellerine sahip girişimlere odaklandıklarını belirtirken, 11. Dönem Lonca Programı’nda girişimcilere 300 bin TL’ye kadar nakit hibe desteği sağlayacaklarını açıkladı. Lonca Girişimcilik Merkezi’nde yer alan start-upların hikayelerini dinleme imkanı bulduk.
AB YEŞİL MUTABAKATI’NIN MALİYETİNİ HESAPLIYOR
Bu mezunlar arasında dikkati çekenlerden biri olan Carbon Gate, 17 ay önce kurularak, Türk şirketlerinin Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı’na uyumunu analiz ediyor. Yapay zeka kullanarak ihtimalleri değerlendiren Carbon Gate, uyum sağlamayan firmaların ihracatta yaşayacağı olası riskleri hesaplayarak, işletmelere önlemler alma fırsatı sunuyor.
CorPal ise, kronik hastalık yaşayan bireylerin fiziksel ve mental rehabilitasyona istedikleri zaman, istedikleri yerden erişimini sağlamaktadır. Şu anda 12 bin hasta bu sistemi aktif bir şekilde kullanıyor ve iş birliği yaptığı yabancı ilaç firmaları ve hastanelerle diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkların takibini hızla yapabiliyor.
ŞİRKETLERE ÖZEL ASİSTAN
Cynte, NFC destekli mobil cihazları birer POS cihazına dönüştürme yeteneğine sahip. Bu teknoloji sayesinde esnaf, uygulamayı indirip cep telefonunu POS makinesi olarak kullanabilecek. Böylece işletmelerin mobil iş süreçleri daha da kolaylaşacak. Ayrıca, Meditechlabs, hasta raporlarının sesiyle hızlı ve doğru bir şekilde otomatik hale getirilmesini sağlarken, sağlık profesyonellerinin iş yükünü de hafifletiyor. Skymod ise, şirketlerin istedikleri dil modelini seçip, anlık olarak asistan oluşturabilecekleri, güvenli AI çözümleri sunarak yatırımcıların ilgisini çekiyor.
YAZILIMCININ PROBLEMİNİ ÇÖZEN YAZILIM
Stash, yazılım geliştirme ekiplerinin sorun çözüm süreçlerini hızlandırmak için yapay zeka destekli çözümler sunuyor. Yazılım geliştirme sürecinde verilen görevleri analiz eden uygulama, gerekli verileri inceleyerek yazılımcıya yapılması gerekenleri sunuyor. Bunun yanı sıra, Upsonic ise AI agentların halüsinasyon yaşamasını önlemeye yönelik çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Upsonic ile AI agentlar, iş akışlarında ve gerçek dünyadaki görevlerde daha güvenilir bir şekilde kullanılabiliyor.