S&P, Türkiye ile ilgili kararını duyurdu. Kurum, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu ‘BB-‘ olarak muhafaza ederken, not görünümünü de “durağan” olarak onayladı.
Notun, son zamanlarda döviz kuru dalgalanmalarının artmasına ve döviz rezervlerinin düşmesine rağmen, Türkiye’deki yetkililerin yüksek enflasyonu düşürme ve dolarizasyonu azaltma konusundaki kararlılıklarını yansıttığı ifade edildi.
Yapılan değerlendirmede, “Durağan görünüm mevcut ekonomi ekibinin sıkı para politikasını devam ettireceğini, bu sayede iç ve dış gerginlikler karşısında hükümetin orta vadeli programı ile alakalı uygulama risklerini dengeleyeceği düşüncesini taşımaktadır.”
Mart ayında muhalefet liderlerinin tutuklanmasına yönelik gerçekleştirilen son protestoların, yatırımcı ve hanehalkı güveni ile döviz istikrarı ve büyüme açısından uzun vadede bir engel teşkil edebileceği aktarıldı.
Reel efektif döviz kurunun son dönemdeki artışının ihracat faaliyetlerini olumsuz etkileyebileceği vurgulanırken, “Bu nedenlerle, yatırım harcamalarının azalması ve işsizlik oranının artması beklenmekte, bu bağlamda yüzde 2,7’lik GSYİH büyüme tahminimiz risk altındadır” değerlendirmesine yer verildi. Kurum, 2026 yılı için büyüme öngörüsünü ise yüzde 2,9 olarak belirtti.
Türkiye’nin mali istikrarı ve daha geniş manada kamu maliyesi üzerindeki baskıların, özellikle anti-enflasyonist politikaların tersine dönmesi ve net döviz rezervlerindeki azalmaların yoğunlaşması halinde notun düşebileceği dile getirildi.
Enflasyon oranının tek haneli rakamlara yaklaşması durumunda, Türk lirasına ve genel olarak yurt içi sermaye piyasalarına olan uzun vadeli güvenin yeniden inşa edilmesi adına daha fazla adım atılması halinde notun yükselebileceği aktarıldı.
Geçen sene 2 kez artırmıştı
S&P, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin kredi notunu Mayıs ve Kasım aylarındaki iki toplantısında da yükseltmişti.
Kasım ayında yapılan değerlendirmede, TCMB’nin sıkı duruşunun Türk yetkililerin lira istikrarını sağlama, enflasyonu düşürme, rezervleri yeniden inşa etme ve finansal sistemdeki dolarizasyonu azaltma hedeflerine katkı sağladığı vurgulandı.
Diğer bir derecelendirme kuruluşu olan Moody’s, Ocak ayındaki toplantısını atlayarak Türkiye’nin kredi notunda herhangi bir güncelleme gerçekleştirmedi. Moody’s, son olarak 19 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak ‘B3’ten ‘B1’e yükseltmiş ve kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korumuştu.
Fitch Ratings ise Şubat ayında yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin kredi notunu “BB-“, not görünümünü ise “durağan” olarak teyit etmişti.
Türkiye’nin 2025 yılı için not takvimi şöyle:
16 Mayıs 2025 CI
30 Mayıs 2025 Scope
25 Temmuz 2025 Fitch ve Moody’s
17 Ekim 2025 S&P Global