Colorado Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, buzul erimelerinin küresel iklim üzerinde ani ve beklenmedik değişikliklere yol açabileceğini ortaya koydu. Yüksek lisans öğrencisi Tao Yuan ve Profesör Shijie Zhong liderliğindeki ekip, Son Buzul Çağı’nın son dönemlerinde meydana gelen hızlı buz kaybının, kısa süreli fakat önemli iklim dalgalanmalarına yol açtığını belirledi.
Bu çalışma, tarihsel buzul erime dönemlerinin günümüz iklim değişikliği süreçlerini kavramada önemli bir referans kaynağı olabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, buz tabakalarındaki ani çözülmelerin atmosfer ve okyanus sistemlerinde öngörülemeyen dönüşümlere neden olabileceğinin altını çizdi.
Elde edilen verilere göre, yaklaşık 12 bin ila 6 bin yıl önce Orta Atlantik Sırtı’nda deniz tabanı yayılma oranı yüzde 40’a kadar artış gösterdi. Eriyen buzulların, sadece dikey değil, aynı zamanda yatay yönlerde de Dünya kabuğunu etkilediği belirtiliyor.
Bu durum, Kuzey Amerika levhasında hafif bir dönüşüm ve deniz tabanında daha fazla okyanus kabuğu oluşumu ile sonuçlandı.
Modelleme verilerine dayanan araştırmada, bu dönem içerisinde İzlanda’daki volkanik etkinliklerde de önemli bir artış tespit edildi. Araştırmacılar, geçmişteki buzul erimeleriyle ilişkili volkanik artışların, günümüzde Grönland’daki buzulların erimesiyle benzer etkilere yol açabileceğini dile getirdi.
Araştırmanın başyazarı Tao Yuan, “Buzulların erimesi, gelecekte okyanus ortası sırtlarında deniz tabanının yayılmasını ve volkanik faaliyetleri artırabilir. Ancak bu etkilerin ortaya çıkması yüzyıllar alabilir,” şeklinde açıklamalarda bulundu.