Türkiye Ekonomisi Büyüme Tahmini Yükseldi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Bankası, Türkiye’nin 2023 yılı için ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Bankanın yayımladığı Avrupa ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomik raporları dikkat çekici bulgular içeriyor.

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’na göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026’da da yüzde 3,6 büyümesi bekleniyor.

Önceki tahminlerinde, Türk ekonomisinin 2025’te yüzde 2,6, 2026’da ise yüzde 3,8 büyüyeceğini öngören Dünya Bankası, ekonomik büyüme tahminlerini güncellemiş oldu.

Raporda, Avrupa ve Orta Asya bölgesinde gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin yavaşlayacağı belirtilirken, dış talepteki zayıflamanın yanı sıra Rusya’daki büyümenin yavaşlaması nedeniyle bölge ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5 büyümesi öngörülüyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da büyümenin hızlanması bekleniyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda, bu bölgedeki ekonomik büyümenin 2024’te yüzde 1,9 ile ılımlı bir artış göstermesi ve 2025’te ise yüzde 2,6’ya yükselebileceği ifade ediliyor.

2026’da bölge ekonomisinin yüzde 3,7 oranında büyüyebileceği tahmin edilirken, bu tahminlerin küresel düzeydeki hızla değişen durumlarla belirsizlikler taşıdığı vurgulanıyor.

Ayrıca, raporda bölgedeki çatışmaların, uzun yıllardır süren ekonomik ilerlemeyi olumsuz etkileyebileceği ve kalıcı olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılar yapıldı.

Sahra Altı Afrika’da ekonomik büyümenin gelecek yıl hızlanacağı tahmin ediliyor

Dünya Bankası’nın “Afrika’nın Nabzı” raporunda, Sahra Altı Afrika ekonomisine dair önemli değerlendirmelere yer verildi.

Sahra Altı Afrika’daki ekonomik büyümenin, küresel piyasalardaki belirsizliklere ve mali kısıtlamalara rağmen bir miktar direnç gösterdiği ifade ediliyor. Bu yıl bölgesel büyümenin yüzde 3,5 seviyesine ulaşması bekleniyor.

2026-2027 yılları için büyümenin daha da hızlanarak yüzde 4,3’e yükselebileceği öngörülüyor. Bu artış, özellikle enflasyonun düşmesi ve para birimlerinin istikrar kazanmasıyla beraber özel tüketim ve yatırımlardaki artıştan kaynaklanıyor.

Raporda, Sahra Altı Afrika bölgesinde 2023 yılında yüzde 7,1 seviyesinde olan enflasyonun 2024’te yüzde 4,5’e gerileyeceği de hatırlatılıyor. Bununla birlikte, büyümenin yoksulluğu önemli ölçüde azaltacağı ancak bireylerin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalabileceği değiniliyor.

Raporda ayrıca, bölgedeki ticaret dinamiklerindeki değişimler, çatışmalar ve iklim değişikliğinin getirdiği belirsizlikler üzerinde de duruluyor.

Latin Amerika ve Karayipler dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi konumunda

Dünya Bankası’nın Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin raporunun ilk bölümünde, bu bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerini artan belirsizliklere uygun şekilde güncellemeleri gerektiği vurgulanıyor.

Raporda, bölge ekonomilerinin bu yıl yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 oranında büyümesinin öngörüldüğü, bu verilerle birlikte Latin Amerika ve Karayipler’in dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi olduğu ifade ediliyor.

Düşük yatırım düzeyi, yüksek borç ve değişen dış ortamın, bölgenin kalkınmasının önündeki başlıca engeller olarak tanımlandığı raporda, enflasyonun kontrol altına alınmasında kaydedilen ilerlemelere rağmen, mali açıkların endişe kaynağı olmaya devam ettiği vurgulanıyor.

Küresel ekonomik ortamın ani değişimleri, gelişmiş ülkelerde devam eden enflasyonun faiz indirimlerini geciktireceği ve para politikası seçeneklerini sınırlayabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda, küresel ticaret kısıtlamalarına dair endişelerin, tedarik ve pazara erişim konularında belirsizlik yaratarak daha temkinli ekonomik bir atmosfer oluşturabileceği ifade ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Ekonomisi Büyüme Tahmini Yükseldi!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medyaşör ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!