Basın Ofisi tarafından yapılan duyuruda, ABD Başkan Yardımcısı Vance’ın, Paskalya Yortusu vesilesiyle yaptığı ziyaretin birkaç dakika sürdüğü ve tarafların karşılıklı bayram tebriklerinde bulunduğu aktarıldı. Görüşmeye dair detayların paylaşılmadığı bilgisi de verildi.
Vance, 18 Nisan’da ailesiyle birlikte Paskalya tatilini geçirmek üzere Roma’ya geldi. Ziyareti sırasında, cuma günü İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile resmi görüşmeler gerçekleştirdikten sonra, dün Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ile bir araya geldi.
Vatican’dan yapılan açıklamada, Vance-Parolin görüşmesinde, ABD-Vatikan ilişkileri, uluslararası meseleler, göçmenlik, mülteciler ve mahkumlar gibi konuların ele alındığı bildirildi.
ABD VE VATİKAN ARASINDAKİ GERGİNLİK
Vance’ın seyahati sırasında, kısa süre önce zatürre geçiren Papa’nın kabul edip etmeyeceği merak konusu oldu, zira son zamanlarda ABD ve Vatikan arasında göç meselesi üzerine belirgin bir gerginlik yaşanıyor.
Papa, hastaneye kaldırılmadan önce 11 Şubat’ta ABD’li piskoposlara yazdığı mektupta, eski Başkan Donald Trump’ın göçmenleri sınır dışı etme planını sert bir dille eleştirmişti.
Katolikliği 2019 yılında kabul eden Vance ise, 28 Şubat’ta Washington’da düzenlenen bir Katolik etkinliğinde, Papa’nın eleştirilerine saygı gösterdiğini ancak görüşlerini savunmaya devam edeceğini belirtmişti.
PAPA VE TRUMP’IN ANLAŞMAZLIKLARI
Papa Franciscus ile Donald Trump, göç konusundaki hassasiyetleri dolayısıyla, Trump’ın başkanlık döneminin ilk yıllarında da sık sık karşı karşıya gelmişti.
İki lider, geçtiğimiz yılın başında yapılan atama kararlarıyla da dikkatleri üzerine çektiler. Trump, Papa’ya karşı sert eleştirilerde bulunan aşırı sağcı aktivist Brian Burch’u ABD Büyükelçisi olarak Vatikan’a atayacağını duyurmuştu. Bunun üzerine Vatikan da, göçmen haklarını savunan Kardinal Robert Walter McElroy’u Washington Başpiskoposu olarak atadı.
PAPA’DAN PASKALYA MESAJI
Papa Franciscus, Paskalya mesajında Gazze’de ateşkes ve Ukrayna için adil, kalıcı bir barış çağrısında bulundu.
Paskalya Yortusu dolayısıyla Vatikan’da yapılan ayin sırasında, Papa not düşmekte olduğu sağlık sorunları nedeniyle görevini yerine getiremedi. Ancak ayinin son kısmında tekerlekli sandalyeyle Aziz Petrus Bazilikası’na gelerek halkı selamladı. Geleneksel ‘Urbi et Orbi’ konuşmasını ise bu kez bir yardımcısı okudu.
BARIŞIN DÜNYAYA YAYILMASI İÇİN DUA ETTİ
Papa, bu yıl Katolikler ve Ortodoksların Paskalya’yı aynı tarihte kutladığını vurguladı ve barışın tüm dünyaya yayılmasını diledi. Gazze’deki durumu eleştiren Papa, savaşan taraflara ateşkes çağrısında bulundu ve yardımsever bir geleceği hedefleyenlere yardım edilmesini istedi.
Papa ayrıca, Lübnan ve Suriye’deki Hristiyan topluluklar için de dua edip, Orta Doğu’daki Hristiyanlara destek olunması çağrısında bulundu. Yemen’deki insani krize de dikkat çeken Papa, herkesi yapıcı diyalog yoluyla çözümler bulmaya davet etti.
Papa, Paskalya’nın Ukrayna’ya barış getirmesi için dua ederken, tüm tarafların adil ve kalıcı bir barış için çalışması gerektiğini vurguladı.
ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN’A DA DEĞİNDİ
Papa mesajında, Güney Kafkasya’daki gerginliklere de değinerek, Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış anlaşmasının bir an önce imzalanması gerektiğini belirtti. Batı Balkanlar’daki siyasi aktörleri de gerilimleri önlemek için çaba göstermeye çağırdı.
Papa, barışın mümkün olabilmesi için din, düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanması gerekliliğini vurguladı; “Gerçek silahsızlanma olmadan barış mümkün değildir.” sözleriyle bu konudaki endişelerini dile getirdi. Konuşmasının ardından halkı selamladı.