Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında enerji tesislerine yönelik saldırıları durdurma anlaşmasının 18 Mart’ta sona erdiğini duyurdu. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu konuda yeni bir direktif vermediğini ifade etti.
Moskova’da basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Peskov, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Rusya’dan Ukrayna’da ateşkesle ilgili bu hafta yanıt bekledikleri” yönündeki sözlerini değerlendirdi. Kremlin Sözcüsü, Ukrayna krizine dair müzakerelerin “zorlu bir süreç” olduğunu belirterek, “Rusya, krizi çözmeye ve kendi çıkarlarını korumaya çalışıyor. Diyaloğa açığız” şeklinde konuştu.
Peskov, bu krizin çözümüne yönelik belirli çalışmaların yürütüldüğünü dile getirerek, “Fakat hala yapılması gereken çok şey var.” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Almanya’nın Ukrayna’ya Taurus füzeleri sağlaması durumunda doğrudan savaşa dahil olup olmayacağına dair “Evet, olur” şeklinde bir yorumda bulundu.
ANLAŞMANIN SÜRESİ DOLDU
Peskov, Rusya ile ABD arasında 18 Mart tarihinde enerji unsurlarına yönelik saldırıların durdurulmasına dair yapılan anlaşmanın süresinin sona erdiğini belirterek, “Bir aylık süre doldu. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu konuya dair yeni bir talimatı bulunmuyor.” ifadelerini kullandı. Peskov, anlaşmanın olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayarak, “Rusya bu anlaşmaya sadık kaldı; ancak Ukrayna için aynı şeyi söylemek mümkün değil.” dedi. Ayrıca, Putin ve Trump arasında bu hafta için herhangi bir temas planlanmadığını da açıkladı.
‘ABD İLE TEMASLAR KARMAŞIK’
Peskov, Ukrayna ile savaşı sona erdirecek bir ateşkes anlaşması üzerinde ilerlemeler kaydedildiğini ifade ederek, “ABD ile olan temaslar oldukça karmaşık. Zira konu her zaman kolay bir mesele değil.” şeklinde görüş belirtti. Ukrayna ile yaşanan çatışmanın çözümüne yönelik kararlılık vurgulanırken, Rusya’nın diyaloğa açık olduğu ifade edildi.
Peskov, basın mensuplarının ABD’nin Ukrayna’da ateşkes arayışı konusunda geri adım atıp atmayacağı yönündeki sorusuna ise, “Bu, Washington’un bileceği bir durum.” yanıtını verdi. “Bazı ilerlemeler kaydedildiğine inanıyoruz” diyen Peskov, enerji altyapısına yönelik saldırılara geçici bir moratoryum ilan edildiğini ancak Ukrayna’nın buna riayet etmediğini belirtti. “Dolayısıyla bazı gelişmeler yaşandı, ancak hala pek çok karmaşık tartışma mevcut.” dedi.
Rus ordusu tarafından Ukrayna’nın Harkiv ve Sumi kentlerine yönelik düzenlenen füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarında 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 58 kişinin yaralandığı bildirildi.
AVRUPA’YA ‘BARIŞ’ ELEŞTİRİSİ
Peskov, Avrupa’nın Ukrayna krizine dair yaklaşımını eleştirerek, “Avrupa’dan barışın sağlanmasına yönelik herhangi bir çağrı duymuyoruz. Aksine, Avrupa ve Ukrayna’nın askerileştirilmesine yönelik talepler var. Bunun krizin çözümüne yardımcı olacağını düşünmüyoruz.” dedi.
Peskov, Putin’in dün İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’yi kabul ettiğine dikkat çekerek, Putin’in Erakçi aracılığıyla İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e mektup ilettiği bilgisini paylaştı.