Yapay zeka alanında öncü bir isim olan OpenAI, ChatGPT kullanıcılarına yönelik dikkat çekici bir yenilik sundu. “Memory Boost” (Hafıza Güçlendirme) olarak adlandırılan yeni özellik sayesinde, ChatGPT artık geçmiş sohbetleri hatırlayabilme yeteneğine sahip.
OpenAI tarafından yapılan açıklamalarda, ChatGPT’nin kullanıcıların önceki sohbetlerine dair bilgileri hatırlayarak daha tutarlı ve anlam dolu yanıtlar verebileceği ifade edildi.
Yapay zekanın, geçmiş konuşmaları referans alarak oluşturduğu yanıtların daha “alakalı ve faydalı” olacağı vurgulandı.
Yeni güncellemeyle, kullanıcılar sohbet başlatırken ChatGPT’yi, kendilerini daha iyi tanıyan, alışkanlıklarına aşina ve sohbet geçmişine göre yanıt üretebilen bir asistan olarak deneyimleyecekler.
Kullanıcı Tercihlerine Bağlı Olacak
Ancak yeni özellik varsayılan olarak açık bulunsa da, kullanıcılar istedikleri takdirde bu hafıza fonksiyonunu devre dışı bırakabilecek. Özelliği kapatan kullanıcılar için geçmiş sohbetler dikkate alınmayacak.
Şu anda söz konusu hafıza özelliği, ChatGPT’nin Plus ve Pro aboneleri için kullanıma sunulmaya başlandı. Ancak Avrupa Ekonomik Alanı (EEA), Birleşik Krallık, İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn gibi bazı bölgelerde bu özellik erişime kapalı kalacak.
Kurumsal, Takım ve Eğitim kullanıcılarının ise bu özelliğe birkaç hafta içerisinde erişmesi bekleniyor.
Görsel Üretim Özelliği Büyük İlgi Görüyor
OpenAI, kısa zaman önce ChatGPT’ye entegre ettiği görsel üretim özelliği ile büyük bir ilgi topladı. Kullanıcılar, metin isteklerinin yanı sıra görsel taleplerde de bulunabiliyorlar.
Söz konusu özellik, DALL-E platformunda bulunan görsel üretim kapasitesinin ChatGPT’ye entegre edilmesiyle ortaya çıkmış ve böylece ücretsiz kullanıcılara da sunulmuştu. Şirketin CEO’su Sam Altman, bu ilginin OpenAI sunucularında yoğun bir trafik yarattığını belirterek, bazı grafik işlemcilerin aşırı yüklenme nedeniyle “eridiğini” esprili bir dille ifade etmişti.
Hâlihazırda GPT-4.5 dil modeli ile işleyen ChatGPT’nin, gelecek dönemlerde yeni nesil “o3” akıl yürütme modeli ile çok daha gelişmiş bir hale getirilmesi bekleniyor.