Avrupa çapında yapılan DYY’lerin yıllık analizini içeren rapor, Avrupa şirketlerini ve ulusal hükümetleri, daha fazla DYY çekmesine destek olacak 9 aksiyonu ortaya koyuyor.
EY Avrupa Ülke Çekiciliği Araştırması 2024’ün ikinci kısmıyla ilgili sonuçlara göre, Avrupa’ya yönelik DYY’lerin, 2023’te 2022’ye kıyasla yüzde 4 azaldığını gösteren ilk ankete ilave olarak yeni bulgular yayımlandı.
Rapora göre, DYY’lerin salgından sonra toparlanması planlanırken, ekonomik büyümenin yavaşlaması, enflasyonist dalgalanmalar, enerji fiyatlarının artması ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle 2020’den beri düşüş yaşandı.
Avrupa’ya yapılan yatırımları artırmak için hükümetlerin alması gereken 9 aksiyon şöyle sıralandı:
– Doğru dengeyi sağlamak
– Küresel ticaret rekabetine hızlı yanıt vermek için birlik olmak
– Enerji fiyatlarına ve tedarikine güveni yeniden oluşturmak
– Rekabetçiliği sürdürmek için üretimde destek sağlamak
– Yenilik için uygun bir ortam oluşturmak
– Özel yatırımların önünü açmak için tam kapsamlı Sermaye Piyasası Birliği
– Ekonomik yönüyle sürdürülebilirliğe odaklanmak
– İş gücü verimliliğini artırmak ve nitelikli iş gücünü desteklemek
– Vergi rekabetçiliği ve gelir artışını dengelemek
EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Özge Gürsoy Büyükavşar, araştırmanın sonuçlarına göre Avrupa’nın, dirençli ve dinamik bir pazar arayan yatırımcılar için çekici bir destinasyon olarak görülmesi için dikkatli adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
Gürsoy, yöneticilerle yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkan eylem planının Avrupa’daki kurumlar, hükümetler ve şirketler için büyüme, istikrar ve yenilikçi bir ortam sağlayacağına inandıklarını belirterek, “Avrupa, sadece iş dünyası için değil, sürdürülebilir ve ileri görüşlü yatırımlar için gelişen bir merkez olduğunu dünyadaki yatırımcılara gösterebilir.” şeklinde konuştu.