İstanbul’da Artan Sıcaklık: Kentsel Isı Adası Etkisi Ön Planda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İklim bilimciler, küresel ısınmanın sıcak hava dalgaları ve aşırı hava olaylarının daha sık hale gelmesine neden olacağını sürekli olarak belirtiyor. Bu yıl Avrupa genelinde ve Türkiye’de gözlemlenen yüksek sıcaklıklar da bu tahminleri bir kez daha doğruladı. Son bir-iki hafta içinde yüksek sıcaklıklar, ekstrem seviyelere ulaştı ve bazı şehirlerde termometreler 40 dereceyi aştı. Uzmanlar, Afrika sıcaklarının etkisi altında olduğumuzu belirtiyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yaptığı son açıklamada, bu hafta boyunca yurt genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği uyarısında bulundu. Açıklamada, hava sıcaklıklarının kıyı kesimlerde mevsim normallerinin bir ilâ üç derece, iç kesimlerde ise mevsim normallerinin dört ilâ sekiz derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Sivas, Kayseri, Gümüşhane, Samsun, Ordu, Elazığ ve Malatya’nın iç kesimlerinde termometrelerin 40 dereceyi aşması bekleniyor. İstanbul’da ise en yüksek sıcaklığın 33-34 derece olacağı tahmin ediliyor. İstanbul’da sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkınca ve buna bir de nem eklenince nefes almak adeta zorlaşıyor. Son iki ayda şehirde nem oranları yüzde 90’ı aştı.

Artan sıcaklıkların İstanbul’u ve şehirde yaşayanları nasıl etkilediğine yönelik yapılan bir çalışmada, kentsel ısı adası etkisi nedeniyle şehirdeki alanların kırsal alanlara kıyasla yaklaşık yıllık bazda 1 derece daha sıcak olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ve Araştırma Görevlisi Hüseyin Ögçe’nin yürüttüğü çalışmada, yedi yıl boyunca toplanan veriler analiz edildi. 2016-2022 yılları arasında şehrin farklı yerlerindeki 30 istasyondan alınan veriler doğrultusunda en serin dönemlerde sıcaklık farkı 1,3 derece ila 1,6 dereceye kadar çıkabiliyor.

Küresel olarak yapılan çalışmalara göre, kent içerisindeki yeşil alanları birbirine bağlayan yeşil koridorların, kentsel ısı adası etkisini hafifletebildiği gösteriliyor. Bunun İstanbul’da da uygulanabilir olup olmadığı ise araştırılmaya değer bir konu olarak görünüyor. Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya, şehirdeki yeşil alan planlamasının kent içinde yeterli sayıda ve nitelikte yeşil alanların tesis edilmesinin önemine vurgu yaparak, kentlerin doğal afetlere daha dirençli hale getirilmesi açısından bu tür projelerin önemli olduğunu belirtiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İstanbul’da Artan Sıcaklık: Kentsel Isı Adası Etkisi Ön Planda

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medyaşör ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!