Hitit Üniversitesi ve özel bir firma işbirliğiyle geliştirilen bir makine sayesinde blister petlerdeki atık malzemenin geri dönüşümü hedefleniyor.
Üniversitenin yaptığı yazılı açıklamaya göre, ilaç ve gıda sanayisinde sıkça kullanılan blister petlerin plastik ve alüminyum katmanlarını ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırmak amacıyla “Blister Petlerin Geri Dönüşümü Projesi” başlatıldı.
Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Işık, blister petlerin geri dönüşümü konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Işık, blister petlerin plastik ve alüminyum içermesinden dolayı doğada kendiliğinden çözünemediğini ve ayrıştırılmadan geri dönüşümünün mümkün olmadığını belirtti.
Işık, yerli imkanlarla geliştirilecek makine ile yılda 200 bin tona kadar atık blister petlerin ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılabileceğini vurguladı. Ayrıca, bu proje ile sıfır atık vizyonuna ve geri dönüşüm sanayisine önemli katkı sağlanacağını belirtti.
Firmanın yönetim kurulu başkanı İzzettin Akıllı ise yeşil dönüşümü hızlandırmayı hedeflediklerini ve blister petlerin geri dönüşümü konusunda dünya çapında bir boşluk olduğunu fark ettiklerini ifade etti. Bu doğrultuda, uygun makineler geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.