IMF Türkiye için 4. Madde Gözden Geçirme Raporu’nu yayımladı
IMF heyeti Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdi ve 4. madde istişarelerini yürüttü. Raporda, ekonomik politikaların dönüşümünün Türkiye’nin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini azalttığı ve güveni artırdığı belirtiliyor.
Raporda, cari açığın GSYH’nin yüzde 2,7’sine düştüğü, piyasa duyarlılığının iyileştiği ve uluslararası rezervlerin Nisan ayında 91 milyar dolar arttığı ifade ediliyor. Aynı zamanda, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkenin kredi notunu artırdığı ve CDS’in de 2023 yılından bu yana yaklaşık 440 baz puan düştüğü hatırlatılıyor.
Raporda, enflasyonun yaz aylarında düşmeye başlamasına rağmen hala yüksek seyrettiği ve IMF’nin büyüme ve enflasyon için öngörülerinde yavaşlama olduğu belirtiliyor. Sıkı para ve gelir politkalarının iç talebi baskılayacağı ve 2024’te büyümenin yüzde 3,4 olacağı tahmin ediliyor.
Açıklamada, otoritelerin enflasyonla mücadeleye kademeli yaklaşımının büyüme üzerinde etkisi olabileceği ancak aşağı yönlü riskler taşıdığı ifade ediliyor. Küresel enerji fiyatlarındaki artış, Orta Doğu’daki çatışmalar ve Ukrayna’daki savaş gibi faktörlerin enflasyonu olumsuz etkileyebileceği ve enflasyon beklentilerinin sabitlenmesinin riskleri azaltacağı vurgulanıyor.
Raporda, enflasyonun düşürülmesi için önden yüklemeli mali konsolidasyona ihtiyaç olduğu ve vergi harcamalarının rasyonalize edilerek vergi tabanının genişletilebileceği ifade ediliyor. Ayrıca, enflasyon kesin biçimde düşüşe geçene kadar sıkı finansal koşullara ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor.
Enflasyonun hala yüksek seyrettiği ve enflasyon ataletinin ele alınması gerektiği raporda vurgulanırken, finansal istikrarın devamı için daha fazla reforma ihtiyaç olduğu dile getiriliyor. Türkiye’nin gri listeden çıkmasının memnuniyet verici olduğu belirtilen raporda, politika çerçevelerinin güçlendirilmesi ve orta vadeli büyümeyi artıracak adımların atılması gerektiği ifade ediliyor.